Хуан Барреда Борт (Monster Energy Honda) отпадна от състезанието. Третата състезателна отсечка се оказа коварна за испанеца, който се окопа 143 километра след старта. Близо два часа и половина, след като се върна в пътя, без възможност за победата, Бареда повика хеликоптер, който го транспортира в бивака в Сан Хуан де Маркона.

Бареда бе сред фаворитите за спечелването на рали Дакар тази година. Деветият му Дакар обаче приключва преждевременно. Миналата година той се оттегли малко преди финала с контузия в коляното, а предходната година бе много близо до победа, но му бе наложено наказание за зареждане на нерегламентирано място. През 2015 и 2016 година испанецът отново показа силно представяне, но технически повреди го накараха да се оттегли.

Междувременно редица други фаворити също срещнаха проблеми с навигацията. Шампионът от 2018 Матиас Валкнер (КТМ) излезе с четири километра от правилния маршрут и повлече със себе си пилота на Honda Рики Брабек, който го следваше. Временен лидер в третия етап е Ксавие де Султре с (Yamaha), който наваксва изоставането си от първите два етапа.

Източник: sportal.bg