На 22 и 23 май новосформираният отбор на Sofia Riders Racing Team ще направи официалния си дебют в шампионатите по мотоциклетизъм на писта и то не къде да е, а в класа на професионалистите – SBK. Първите два кръга от родното първенство стартират утре с много интересни стартови списъци във всички класове на пистата Долна Митрополия край Плевен. Състезанията на българска земя винаги са предизвиквали най-голям интерес у феновете, които без съмнение отново ще запълнят трибуните и пространството около трасето.

Още от първата надпревара тимът на Sofia Riders Racing Team ще атакува челните позиции, разчитайки на вече понатрупалия опит Христиан Христов. Той е роден на 8 януари 1992-ра година в Ловеч. Дебютира в шампионата по мотоциклетизъм на писта на Източна Европа през 2017-та, тогава като състезател на отбора на Crank Power. През 2019 година състезателят на SRRacing Team се състезаваше за тима на BG POWER и в РШ извоюва две победи и 4 подиума, а в шампионата на Източна Европа – 2 победи и 5 подиума в клас F1000. През 2020 г. Христиан направи дебют в PRO-класа SBK, но предишния сезон за него беше по-скоро „демо-версия“ на предстоящия. Ето какво сподели пилотът непосредствено преди утрешния старт в Долна Митрополия:

“За тази година плановете са ми доста сериозни. Във всички кръгове излизаме за атака на титлата. Разбира се, доколкото можем, тъй като и конкуренцията в клас SBK никак не е малка. Ще видим доста талантливи хора като Милен Георгиев, за когото това е дебют в SBK, но и вече доказали се състезатели в SBK като Доксата, Гиса и разбира се Мартин Чой.”

Христиан Христов се готви сериозно за предстоящите два кръга край Плевен. Последната му тренировка на гръцката писта „Серес“ беше на 15 май, където състезателят на SRRT регистрира нов личен рекрод.

„Чувствам се добре. Що се отнася до подготовката тя е основно физически. Имах и няколко теста на „Серес“. Моторът е Yamaha R1 2020 година, има доста подобрения по него. С него карах и миналата година. Новото е, че съм с много нови партньори. Сега в Гърция успях да поразчупя новата екипировка, предоставена от MyMoto. Използвам възможността да благодаря и на останалите спонсори, без които участието ми нямаше да бъде възможно, а именно #GothiPetrunov / CREW Republic; #Allexpress / #Dunlop; Crank Ltd – Akrapovic Exhaust System / Brembo и разбира се Sofia Riders.”

В допълнение на казаното от Христиан, спокойни и уверени за представянето на отбора се чувстват и от мениджърския състав на Sofia Riders Racing Team. Тийм-мениджърът Андрей Дянов коментира:

„Излизаме за подиум, целта е класиране в топ 3 в клас SBK. Конкуренцията е жестока, но смятаме да направим запомнящ се дебют. Христиан е подготвен и ако нещата се движат по план, смятаме, че предизвикателството не е непреодолимо.“