Състезателят на Sofia Riders Racing Team (SRRT) Христиан Христов (Yamaha) се класира на 5-тата позиция при дебютния старт на отбора в Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта “WINBET GP Roadracing 2021“. Надпреварата се състоя на летищен комплекс „Долна Митрополия“ над 70 състезатели от 14 клуба, съобщиха от Българската федерация по мотоциклетизъм. По традиция на трибуните и около пистата се събраха над 3000 зрители, които наблюдаваха с голям интерес битките в класовете SP125/SSP300, SSP600, F600, F1000 и SBK.

Почти летните температури край Плевен не попречиха на пилотите и механиците да извадят на пистата най-доброто от себе си в първия старт за сезона. Oсвен изпреварвания, падания и невероятни ускорения, зрителите видяха и как състезателите и отборите са се подготвили за новия сезон.

В клас SP125 първите три места са за пилотите на МСК “Плевен” Пламен Христов, Божан Петров и Димитър Христов и тримата с Aprilia”.

Жулета Ленкова, снимка: Lap.bg/BFM

 При 300-кубиковите машини успешен дебют направи Жулиета Апостолова ПСК “Хела Мотор Спорт” с Kawasaki, като за нея това беше първо състезание и при по-мощните мотоциклети и първа победа през сезона. Геновева Канева от МК “Боляри” с Yamaha и Лорен Венков от СМК “Въжаров Рейсинг Тийм”, също с Yamaha, водиха битка до последния завой, като в крайна сметка дамата зае по-престижното място.

Панел Драганов, снимка: Lap.bg/BFM

В клас F600 Павел Драганов от ПСК “Хела Мотор Спорт” с Honda не остави шанс на конкуренцията и след като бе най-бърз в квалификациите, изпревари съперниците си и в състезанието. След него се наредиха Асен Лилов от “Еко Рейсинг БМВ Моторад България Тийм” с Honda и Тодор Николов от СК “Зедмото” с “Ямаха”.

Победа в първия старт записа и Велислав Марков от “НСА Моторспорт” с Kawasaki в клас F1000, който даде второ време в квалификациите, но поведе още на старта на състезанието и не допусна изненади до края. Втори се нареди Бойко Божинов от СК “Зедмото” с БМВ, а трети завърши Петър Бакалов от “СБ Мото Рейсинг Тийм” също с BMW.

Велислав Марков, снимка: Lap.bg/BFM

В клас SBK технически проблем попречи на състезателя на SRRT Христиан Христов да излезе на пистата за свободните тренировки и квалификациите. Въпреки това нашият пилот се представи повече от перфектно и, макар че участва само в самото състезание, успя да се нареди на 5-тата позиция в най-профи класа в шампионата при конкуренция от още 9 души. Това е втори сезон за Христиан в SBK, който преди това се състезаваше за тима на BG Power.

Мартин Чой, снимка: Lap.bg/BFM

Отпред, сериозна битка в първите две обиколки водиха Мартин Чой от МСК “Еко БМВ Моторад МС77” с BMW и Иван Грозев от ПСК “Хела Мотор Спорт” също с BMW. В третата обиколка Грозев обаче отбеляза падане. От това по най-добрия начин се възползваха дебютантът в категорията Милен Георгиев от МСК “СБ Мото Рейсинг Тийм” с Yamaha и Красен Кънчев от МСК “БГ Пауър” с BMW, съответно втори и трети със над 20 и над 30 секунди разлика. За Кънчев това е отлично завръщане, след 5-годишно отсъствие от надпреварата в SBK.

Снимка: BG Power

В клас SSP600 Александър Тодоров от ПСК “Хела Мотор Спорт” със Suzuki стартира по отличен начин сезона, като не остави много възможности за съотборника си Пламен Петров с Yamaha ( и Васил Кичуков от “АИТ Рейсинг Тийм” също с Yamaha.

Александър Тодоров, снимка: Lap.bg/BFM

                “WINBET GP Roadracing 2021” продължава утре с втория кръг, също на летищен комплекс „Долна Митрополия“.