Летищен Комплекс “Долна Митрополия“, град Плевен ще бъде домакин на два кръга от Европейския шампионат по СуперМото в класовете Junior и S3 през месеците юни (15.06) и септември (01.09). Тези състезания ще бъдат комбинирани със състезания в дисциплината писта, което автоматично означава, че се очертават горещи и високоскоростни асфалтови уикенди край Плевен.

Републиканският шампионат по мотокрос през сезон 2019 включва общо девет кръга, които ще се проведат на мотополигон “Порой“, град Поморие (31.03 и 15.09), мотополигон “Троян”, град Троян (28.04 и 29.09), мотополигон “Козар белене“, град Левски (12.05 и 22.09), мотополигон “Ридо”, град Самоков (02.06), мотополигон “Зелен Дол”, град Благоевград (13.10) и мотополигон “Айтос“, град Айтос (27.10). Мотокрос сезонът официално ще завърши с 63-ия Традиционен мотокрос в Бобошево. Специфичното в календара на РШ Мотокрос за 2019 година са двата формата, в които той ще се провежда, а именно в един или два дни. Септемврийските състезания в Левски и Поморие ще бъдат във формат един ден, който ще включва една тренировка и съответните състезателни маншове. Отборната Купа на България за 2019-а ще се проведе за втора поредна година в Троян през септември, а датата на финала в Айтос все още е плаваща заради предстоящите местни избори.

Републиканският шампионат в дисциплината “Писта за 2019 година” през последните години се очерта като национален шампионат който се провежда в две държави – България и Гърция. Предстоящият сезон няма да бъде по-различен, като в България, летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен ще посрещне състезателите на 16.06, 01.09 и 06.10, а кръговете на пистата “Серес“, в Гърция, които са двойни кръгове (тренировки в петък, стартове събота и неделя), са през март – 24 и април – 21. Така общо стартовете, които ще определят шампионите за 2019-а са седем, като Отборната Купа на България в тази дисциплина ще се проведе през октомври.

Републиканският шампионат в дисциплината СуперМото през 2019 година включва пет кръга, които както и през 2018-а ще започнат в Кюстендил с двоен уикенд, комбиниран с Републиканския шампионат в клас Скутери, след което се завръщат в летищен комплекс Долна Митрополия на 16.06, 01.09 и 06.10, който продължава да бъде най-уникалното съоръжение за СуперМото в света вече 12 години.

2019-а бележи началото на един нов шампионат и това е Републиканския шампионат “ATV X-Cross” и това са нов тип офроуд състезания, които са отворени само за четириколесни машини ATV и Quad без значение на типа задвижване. Шампионатът предвижда два класа – “Експерт” – за състезатели с опит в офроуда и Хоби – за начинаещи. Състезанията определено ще бъдат атрактивни за публиката, като във формата си те включват един ден навигация в пресечена местност и втори ден с общи стартове на затворен маршрут. Промоутър на шампионата е СК 4х4 Адвенчър, който има опит в този род състезания. Домакини на “ATV X-Cross” шампионата ще бъдат градовете Кърджали, Пловдив, Самоков, Троян и Русе, като в момента текат преговори за още един, шести кръг.

За втора поредна година част от голямото мотоциклетно семейство в България ще бъде и Републиканския шампионат в дисциплината ендуро “BG-X Enduro”, който ще включва общо осем кръга на територията на цялата страна. След успешния сезон 2018, в който взеха участие близо 150 състезатели, през 2019 се очаква техният брой да нарасне, като част от правилата на шампионата са редактирани с цел да бъде улеснено участието в тях и организацията им. Състезанията от шампионата стартират през април в Севлиево и са разпределени приблизително по едно в месец, като след Севлиево състезателите ще премерят сили в регионите на Габрово, Горна Малина, Казанлък, Велико Търново, Банско, Кирково и Люлин.

Общо за сезон 2019 към Българската федерация по мотоциклетизъм ще се проведат 33 състезания в пет дисциплини, разпределени в 24 уикенда и 20 общини, в които се очаква да вземат участие над 50 спортни клуба и съответно около 350 състезатели във всички възрастови групи.

Източник: sportal.bg