Маверик Винялес завърши първи след сезона за 2019 в теста след “Валенсия”, завършвайки деня с почти половин секунда по-бърз от световния шампион Марк Маркес на новия си за 2019-специално пригодена “Yamaha M1”. Изпълнявайки нов и привидно подобрен двигател, чиято цел е да отхвърли неговото ускорение и неудобство, денят беше успешен, като съотборникът Валентино Росси завърши трети след Маркес. Управляващият световен шампион Moto2 Пеко Багния беше най-добрият от новобранците на 11-о място в “Pramac Ducati”.

И все пак, въпреки непосредственото си представяне, Винялес казва, че може би е по-добре да дойде с още един специален двигател, който да бъде тестван на втория ден от теста утре.

“Опитахме се да направим крачка напред с двигателя и просто се чувствах добре да изляза. Все още трябва да променим двигателя по отношение на ускорението, защото двигателят е различен от този, който имахме през сезона 2018. Трябва да продължаваме да работим,  аз съм наистина щастлив.

“Утре може да имаме друг двигател с още една стъпка напред. Може би ще опитаме това, но съм доста доволен от това, което имаме сега, затова искам да направя обиколки и да настроя електрониката наистина добре, защото се променя много бъроз по цялата писта и нямахме време да го правим постоянно. Направих най-добрата ми обиколка с новия двигател. Чувствам, че посоката, в която вървим, е правилната, защото се чувствам много по-добре в завоите, където трябва да се подобрим, така че сега можем да се съсредоточим върху ускорението, заяви Винялес.

Източник: motogp.com