Генералният мениджър на Ducati, Джиджи Дал’Иня говори за обвиненията срещу неговия отбор и за законността на устройството, което е монтирано под рамата на мотора.

FIM потвърди, че обжалването на Ducati ще бъде изслушано в апелативния съд на MotoGP преди следващото състезание в Аржентина на 29-31 март, последвано от съвместния протест на Aprilia, KTM, Honda и Suzuki.

Устройството беше използвано и от двата тима на Ducati – Андреа Довициозо + Данило Петручи и Джак Милър от Pramac Ducati по време на първия кръг от 2019 г. в Катар. Довициозо спечели състезанието пред Марк Маркес с Repsol Honda, като Данило Петручи завърши на шесто място, докато Джак Милър се оттегли заради проблем със седалката.

Говорейки пред официалния сайт на МоtоGP, Джиджи Дал’Иня защити устройството на Ducati и смята, че неговият екип не е нарушил правилата, защото “устройствата” са част от рамата. Ръководителят на Ducati каза още, че въпросът е трябвало да бъде обсъден и решен частно в самата Асоциация на производителите на мотоциклети в MotoGP и е бил изключително изненадан от предприетиетото съдебно дело от другите производители.

Всеки път, когато сме имали проблем, той е бил коментиран и анализиран в това, което ние в Ducati, наричаме “офис за дискусия” на MSMA, или MSMA плюс техническия директор на шампионата. За нас ситуацията не е по-различна отпреди”, заяви Дал’ Иня.

Ако преди сме били изправяни пред такъв въпрос, сме щяли да го направим, както се ме го правили винагидискутирайки го в MSMA“, допълни той.

Джиджи Дал’Иня открои Honda като основен двигател на иска.

Очевидно тези четири производителя са решили да променят тактиката си, а това което ни изненада най-много, е че преди всичко Honda заедно с нас и Yamaha са основателите на
шампионата
“, каза той.

Да си призная, бяхме малко объркани. Преди състезанието в Катар всички различни спорове, а определено е имало много такива, винаги са били решавани в рамките на MSMA или с участието на техническия директор на MSMA“.

За първи път няколко отбора решават да подадат иск срещу друг, въз основа на технически съмнения. Това променя  играта 
в много негативна посока“.

С това да подложиш на разпит техническия директор на федерацията, който е единственият регулатор, който може да реши дали нещо монтирано на мотора е законно или не, съществува риск да се превърнем както в Дивия Запад, в който накрая и шерифът бива убит”, изтъкна остро той.

Основата на обжалването срещу Ducati се фокусира върху аеродинамичните ползи, получени от устройството, което е било в противоречие с настоящите технически разпоредби. Поради процеса на обжалване, регулаторът от MotoGP в Катар остава предмет на решението на Апелативния съд на MotoGP.

Счита се, че изслушването е било подтикнато с цел изясняване на на правилата и да се избегнат други технически разногласия между производителите.

Източник: crash.net