Момчето се казва Каролис Миеляускас и той пристигна в Якутск със самолет, заедно със своя мотоциклет – Yamaha Tenere, а следващите му дни ще бъдат доста трудни.

Той планира да пътува до Оймякон – най-студеното населено място на Земята. Започва пътуването при -40° по Целзий в Якутск, но температурата ще падне до -60°C в Оймякон. Маршрутът включва преход през известния “Път на костите”, който минава през планини и замръзнали реки. Ще бъде екстремно изпитание!

36-годишният Каролис Миеляускас от Литва пътува най-вече сам. “За мен трудното изпитане и каране на мотоциклета ще е идеален момент за една активна медитация. В моето ежедневие моторът играе ролята на инструмент за тестване на моята издържливост и личностно израстване”. Предишните приключенски изпитания бяха: пътуване по замръзналото езеро Байкал през март 2017 година, 11000 км до Владивосток през юли 2016 година и пътуване през пустините на Мароко – 5 000 км през 2015 година.

“Най-студеното каране” се състои в момента на писане на тази статия, а най-новата публикация на Каролис във Fаcebook е за прекосяването на река Лена . “Ледът тук е идеален, но вятърът е много силен и се чувствам добре като се движа с до максимум 100 км/ч“, написа той.

Замръзналата река Лена

“Пътувах по “Пътя на костите” в Сибир (магистралата Колима) преди няколко месеца, така че съм запознат с драматичните участъци от моя маршрут. Пътят започва от Якутск и продължава на североизток. Първите километри са павирани, но след това няма настилка.” В първата част на пътуването той ще стигне до известната област Чурапча – “При хубаво време няма да има проблем, просто трябва да сте малко по-внимателни, но ако вали, става истински кошмар. За щастие сега пътят е покрит с хубав сняг – всъщност местните казват, че е по-лесно да се движиш през зимата, отколкото през летните месеци – снежният път е по-добър от черния. Може да е малко по-различно, но когато карате мотоциклет при –50° по Целзий, си е истинско изпитание.”

След това идва река Алдан и град Хандига, а след това предстои дълъг ден и има само една бензиностанция по пътя – известната станция Кюбеме. След това той ще премине през няколко планини, а пътят продължава към Уст Нера. Каролис Миеляускас ще направи ляв при Томтор и ще се кара още 30 км до Оймякон.

Може да следите приключенското каране във Facebook.

Успех, Каролис и топло пътуване!

Източник: riders.drivemag.com