Един от отличителните белези при опитните мотоциклетисти е гладкостта, която прилагат върху контрола на мотоциклета. Превключването на предавки надолу (накратко Downshifting) и спирането, се две от уменията, които изискват най-много финес. Ето защо на неопитните мотоциклетисти се препоръчва първо да овладеят основите на спирането, както и преминаването от по-висока към по-ниска предавка, преди да започнат да упражняват завиване.

В най-основния си смисъл, downshifting-ът се състои от три неща: издърпване на лоста на съединителя, натискане на лостчето на предавките надолу и освобождаване на лоста на съединителя. Въпреки това, остава важният казус на съпоставяне на скоростта на двигателя с пътната скорост. Повечето курсове за начинаещи мотоциклетисти наблягат на бавното освобождаване на лоста на съединителя, което позволява на двигателя да повиши оборотите, за да отговори на скоростта на пътя.

Но направите ли го твърде рязко, задната гума може да блокира – същото, като да стиснете рязко задната спирачка. Точно поради тази причина, състезателните мотоциклети, а и много спортни, имат приплъзващ съединител (slipper clutch). Докато бавното освобождаване на съединителя – метод за привеждане на оборотите до правилия диапазон, е ефективен инструмент, който освен всичко, учи на добър контрол на съединителя – той, на практика, не е особено ефективен в определени ситуации, а именно – многократното сваляне на предавките отнема страшно много време.

Докато мотоциклетистите подобряват своите способности в завоите, те започват все по-бързо да комбинират освобождаването на съединителя с подаването на газта. Когато се усъвършенства това умение, downshifting-ът става толкова гладък, че е едва забележим. Ако оборотите паднат и след това отново се повишат, докато отпускате съединителя, трябва да подадете малко повече газ. Ако усетите, че моторът тръгва прекалено много напред, подайте по-малко газ.

Докато практикувате съпоставяне на скоростта на двигателя с пътната скорост, направете влизането в завоя по-лесно, като разделите спирането от ранното влизане в завоя. Упражнявайте downshifting при всяка възможност, докато вече не е нужно да мислите колко газ е необходима и процесът не стане просто рутинен.

Сега започва истинското забавление: комбинирането на спиране и downshifting. Ако все още не сте карали с два пръста на спирачния лост, време е да започнете да го правите. Също така, поставянето на ръката в правилното положение на ръкохватката ще улесни целия процес. Когато газта е напълно затворена, китката ви все още трябва да има лек наклон назад, слагайки пръстите ви да почиват върху спирачният лост.

Преди да практикувате тази техника на пътя, е хубаво да седнете върху мотора и да правите “сухи тренировки”, като поддържате постояннен натиск върху лоста на спирачката и същевременно въртите ръкохватката, все едно подавате и връщате газта. Запомнете, че въпреки предизвикателството едновременно да модулирате спирачката и газта, ще можете да съкратите значително времето, което е необходимо, за да намалите скоростта и свалите предавките, след като усвоите упражнението до съвършенство.

Докато дясната страна на тялото се справя със спирачките и газта, лявата страна на тялото ви ще бъде заета с превключване на предавките и използване на съединителя. Ето една малка тайна, за да направите превключването по-лесно: Нужно е само да дръпнете лоста толкова, че да освободите дисковете на съединителя. Дърпайки лоста докрай е просто ненужно усилие, което дори прави по-трудно плавното преминаване от една предавка на друга.

Някои мотоциклетисти улесняват движението, като слагат на лоста на съединителя само два пръста. Удрянето на лоста в останалите пръсти, които държат ръкохватката, ще ви напомни, че сте издърпали лоста твърде и ненужно далеч. (За да сте сигурни, че напълно сте изключили съединителя при спиране, използвайте отново всички четири пръста.)

Има и трик и за крака ви: въпреки, че downshifting-ът изглежда едновременен с действието на съединителя, вие можете да подпрете леко лоста на предавките надолу точно преди да стиснете съединителя, така че трансмисията ще се приплъзне с лекота направо в следващата предавка. Отстъпете от лоста на предавките, когато лостът на съединителя е напълно отпуснат.

Процесът е един и същ, без значение колко предавки ще свалите. Просто отпускайте съединителя значително бързо между всяка смяна на предавки. Не пробвайте да сваляте повече от една предавка, докато сте на съединител. Свалянето на предавките рано при спиране, ще ви помогне да замажете всяка една евентуална грешка, когато сливате оборотите на двигателя със скоростта на пътя. Това също ви помага да се съсредоточите върху влизането с подходяща скорост в завоите и отпускането на спирачките в най-подходящия момент.

Елиминирането на всички паразитни движения при смяна на предавки, ще ви помогне за по-гладкък downshifting. За опериране със съединител с минимално движение на пръста, уверете се, че при стискане на съединителя, лостът ще е възможно най-далече от ръкохватката, като същевременно оставяте 2 до 3 мм свободен ход в края на лоста. По същия начин, лостът за превключване на предавките трябва да бъде настроен така, че да не се налага да повдигнете крака си от степенката, за да го натиснете надолу, но не го поставяйте толкова ниско, че да позволи случайно преместването на предавката нагоре.

Да се овладеят едновременното спиране и сваляне на предавки, ще даде своя плод в градско, извънградско и пистово каране. Чрез поставяне на правилната предавка на мотора спрямо скоростта му, ще можете да контролирате по-добре непредвидените ситуации в градски условия, или да стабилизирате шасито на мотора при ускорени при излизане от завой. Необходима е само практика!

Източник: motorcycle.com