Над 10 000 мотора окупираха вчера центъра на София и откриха ударно Мото-сезон 2018. Половината от тях бяха на Sofia Riders, което естествено не изненада никого!

Тази година Софийски мотористи бяхме сред официалните организатори на Откриването на мото-сезона. Освен за отцепването на основните артерии на столицата, представителите на най-голямата мото-организация отговаряха за стабилния „завършек” на внушителното мото-шествие. Момчетата и момичетата с жилетките се справиха повече от блестящо, с което доказаха, че за само 2 години от създаването си, сме натрупали страшно много опит! Също така смятаме, че след тези две „новобрански години” в мото-средите Sofia Riders сме усъвършенствана мото-структура със собствени възгледи, принципи и събития. Смятаме, че за тези две години Sofia Riders определено постигна основната цел на създаването си, а именно: да обедини „свободните” мотористи (онези, които по една или друга причина не членуват в даден мотоклуб) в една обща организация и да покаже, че те – мотористите не са „джигити” или любимата дума на „неразбиращите” – „донори”.

За Мото-сезон 2018 и Мото-сезон 2017, Ви представяме едно интервю с човека, който е виновен, за да съществува Sofia Riders – Андрей Дянов.

Стартирахме новия Мото-сезон 2018. Какъв очакваш да бъде той за Sofia Riders?

Андрей: Със сигурност да премине без жертви, като се надявам и този сезон да направим статистиката още по-положителна, да покажем, че сме станали още по-отговорни и да сведем инцидентите до минимум. Моторите са  нашето хоби, нашата страст, ние искаме просто да си правим кефа и да се забавляваме. Всички в Sofia Riders сме млади и луди хора, но смятам, че за тия вече три години, откакто сме създадени, показахме и, че сме дисциплинирани.

Кои бяха най-значителните събития за Sofia Riders през 2017?

Андрей: Естествено стартирахме сезона с откриването, на което се събрахме над 10 000, а бяхме над 3000 само от Sofia Riders. След това имахме няколко изключително стабилни благотворителни кампании, каквито няма никоя друга мото-организация. Зарадвахме над 10 деца в неравностойно положение по време на Абитуриентската SR-седмица, помогнахме с организацията на нашите партньори от „Да дарим усмивка”, вдигнахме адреналина на столичани с финала на Premium Rally 2017, много от нашите момчета подобриха уменията си в състезателна обстановка на писта „Серес”. Изключително запомнящо се събитие бе „Масовото нощно каране”, което вече три години е запазена марка на Sofia Riders и се провежда в памет на загиналите и в подкрепа на пострадалите при ПТП наши колеги-мотористи. И разбира се многото трипове на различни дестинации из България. Повечето от тези събития ще продължат при една още по-стегната организация и по време на Мото-сезон 2018!

Да се върнем малко назад. Когато създадохме Sofia Riders, бяхме максимум стотина души. Сега сме над 12 хиляди! На какво мислиш, че се дължи непрекъснатото увеличаване броя на привържениците на SR?

Андрей: Интерес, любопитство, популярност. Да не забравяме и това, че идеята на Sofia Riders беше да обедини всички мотористи, които не членуват в мотоклубове по една или друга причина. А те са наистина много. Но това, което ни отличава от другите било групи или мото-организации е задружността и стегнатата организация по отношение на всякакви ивенти – независимо дали става дума за нещо сериозно като протест или просто мега-парти за забавление.

Започнахме като най-обикновена мото-група, а сега сме най-голямата мотоциклетна организация в България. Кое прави представителите на SR толкова задружни?

Андрей: Ами, така започнахме. Така стартира всичко: с идеята да бъдем задружни и това да е принципът, по който да се водим. Смятам, че тази концепция успя и успяхме да задържим целостта си, въпреки че имаше много хора, които се опитаха буквално да ни разбият, да ни разцепят. Но не успяха. Няма да успеят и занапред.

Как си спомняш първия ден, когато решихте да направите Sofia Riders?

Андрей: Спомням си го много добре. Карахме с приятели, прибрах се и си казах „Защо пък да не направим една група, която да е специално за софиянци?” Впоследствие обаче се превърнахме в нациолна мото-група с привърженици във всички по-големи градове в страната. Появиха се Burgas riders, Pleven Riders, Stara Zagora Riders и т.н.

Как ще отговориш на непрекъснатите нападки, че мотористите и особено тези, които не членуват в мотоклубове са „джигити” на пътя?

Андрей: Няма как до такава степен да влияем на общественото мнение. Хората ни “лепват” някакви шаблони, на които просто не трябва да обръщаме внимание. За съжаление съществуват някакви стереотипи, които веднага свързват мотористите с престъпни и нелегални деяния. В крайна сметка обаче, ако някой наистина има претенции, че вършим нещо нелегално, спокойно може да се обърне към органите на реда и правораздавателните органи.

А какво ще кажеш за другите нападки, че в Sofia Riders са започнали да царят пълната анархия и спам?

Андрей: Наистина се получи нещо такова в последно време. Но взехме мерки и назначихме още един модератор и смятаме, че „спамът” доста намаля.

Какви събития да очакваме от Sofia Riders през сезон 2018?

Андрей: Всички тези, които вече съществуват плюс още две, които за момента ще запазя в тайна. Тенденцията обаче е всяка година да се добавя по нещо ново.

От тази година Sofia Riders имат лицензиран спортен отбор, което означава много сериозна състезателна дейност в пистовия шампионат. Кои са състезателите и ще има ли и други, освен предварително обявените?

Андрей: Точно така, отборът се казва Crank Power Team… За него отново ще се състезава Христиан Христов, който дебютира в шампионата през 2017. Дебют ще направи и Съби Тинтеров, но се очаква по време на сезона да се присъединят и други пилоти.

Как участва Sofia Riders в организацията на Откриването на Мото-сезон 2018?

Андрей: Ние на практика сме най-голямата мото-група. Тръгнахме от Sofia Ring Mall рано сутринта и отцепихме целия маршрут с цел да се избегнат излишни инциденти.

Какво би искал да кажеш на всички в Sofia Riders, за да премине Мото-сезон 2018 с минимални инциденти?

Андрей: Да мислят повече с главите си, не толкова с егото си! Защото голямото его убива! Човек трябва малко от малко да разсъждава, че моторът предразполага към по-големи скорости. Човек трябва да е малко по-отговорен, по-концентриран. Все пак не стоиш в кола, зад въздушни възглавници, зад брони!

И това ми го казва най-големият „джигит”?

Андрей: Ааа, вече не!