Днес на пистата Долна Митрополия край Плевен стартира Републиканският шампионат по мотоциклетизъм на писта 2021. Уикендът ще e двоен и определено ще се запомни с няколко интересни момента. Преди старта, докато нашият състезател Христиан Христов се подготвя да излезе за свободните тренировки и квалификациите, част от екипа на Sofia Riders Racing Team, продължава да ви „разхожда“ из падока и да ви среща с другите пилоти.

                Един от споменатите моменти, които ще бележат старта на РШ тази година, е историческият сблъсък между двете слънчеви дами Жулиета Ленкова (МСК Рейсинг Тийм Плевен) и Геновева Кънева (МК Боляри). Двете излизат на стартовата решетка в един клас за пръв път от около 11 години насам, когато караха пак в Долна Митрополия, но в клас SP125. Сега, момичетата се срещат отново, но на „следващото стъпало“, а именно – в клас SSP300. Понатрупали доста опит, дамите обещават да изненадат феновете с интересни състезания.

Този път ще си позволим да направим препратка към едно интервю с момичетата, което част от нашия екип взе преди години. Ето какво споделиха те за промените около тях пред Sofiariders.com.

Първо състезание за този сезон, с какви очаквания сте?  
Геновева: Първо състезание от септември миналата година. Предишният сезон беше много непредсказуем, с постоянни промени в календара и условията за участие в състезанията, но въпреки това за мен приключи успешно, като се има в предвид, че се завърнаха след дълго 6 годишно прекъсване. Радвам се, че бързо се адаптирах към новия мотор и нямаше инциденти по време на състезанията, но за сметка на това имахме много технически проблеми Все пак мисля, че вече сме изчистили всички проблеми и този сезон ще бъде успешен и безавариен.  Жулиета: За пръв път ще карам в клас SSP300.  След толкова години при най-малките мотоциклети, се радвам, че имам възможността да се пробвам и при по-големите машини.
С какъв мотор ще карате и за кой отбор?
Геновева: Отново съм със същия мотор като миналата година, Yamaha R3. Но има малка разлика с миналата година и то е че ще карам към МК Боляри. Бих искала да използвам възможността да благодаря, че ме приеха в тяхното семейство и съм им задължена.  Жулиета: Тази година съм с изцяло нов мотор – Kawasaki Ninja. Тази година приоритет ми е да свикна с него, с 4-тактовия двигател, с поведението на мотора на пистата и така нататък.  
Кога беше последното състезание между двете?
Геновева: Ако не се лъжа 2010, когато станах вице шампион, а тя шампион. След това през 2011 си счупих краката в Унгария, а после минах в клас Мото3.   Жулиета:Последното ни състезание беше в клас 125сс преди доста години, но не си спомням точно кога и къде. Би трябвало да е на летището в Долна Митрополия. Тя
Как премина подготовката ви за новия сезон?
Геновева: Трудно, да не кажа невъзможно! За съжаление се наложи операция на крака ми през декември 2020 и все още се възстановявам… След това в края на март се разболях от Ковид който оказа голямо влияние и доста навреди на подготовката за сезона. За съжаление успях да направя само 1 тест на машина в Румъния и толкова.  Жулиета: Ходихме няколко пъти да караме на писта „Дракон“ край Калояново и това беше. Нямах възможност да тренирам в чужбина, а много ми се искаше да пробвам новия мотор в Гърция.  
Очаквате ли отново силна конкуренция между двете?
Геновева: Жужа е една от най добрите състезателки в мото-спорта, които познавам и имам удоволствието да ми е приятелка. Никога не съм я подценявала и знам на какво е способна. Знам само едно със сигурност, и то че и двете сме дошли за победата и ще бъде много интересно.    Жулиета: За конкуренция още не мога да кажа нищо, надявам се аз да съм добра конкуренция, за да се получат интересни състезания. Радвам се, че ще караме с Геновева, когато има повече състезатели жени, винаги е много забавно!    
Какви са ви амбициите за първите два кръга в Долна Митрополия?
Геновева: Хмм по принцип не обичам да давам закани за да няма разочарование в края на уикенда, но разбира се че съм дошла за победа но ще видим, всичко е възможно.  Жулиета: За това състезание нямам амбиции за победа. Ще се постарая, но нямам предно окачване на мотора и машината не е стабилна.