Този уикенд (5-6 юни) летищен комплекс „Долна Митрополия“ ще приеме първите два старта от Европейския шампионат по СуперМото, както и третия и четвъртия кръг от Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта „WINBET Grand prix Road Racing 2021“. Състезанието е дванадесети пореден мемориал в памет на големия приятел на българския мотоциклетен спорт Димитър Калчев, благодарение на когото в далечната 2007-ма година, беше построено и съоръжението за СуперМото, печелило 3-пъти приза за „Най-добра писта за СуперМото в света“. Очакванията си за стартовете събота и неделя споделиха и Александър Тодоров, Майкъл Иванов и Мартин Чой.

„12 години минаха, откакто баща ми вече не е сред нас. Това, което вие стартирахте заедно с него, продължава и се развива всяка година. Въпреки трудните моменти миналата година, всички сме тук и това много ме радва. Продължаваме да се развиваме и да се подкрепяме. Нещата се случват,“ коментира синът на Димитър Калчев – Георги.

Стартовете в Долна Митрополия влизат в тридевния си формат, на който бяхме свидетели преди години, а именно – свободни тренировки в петък, квалификации и стартове за всички класове в събота, тренировка и отново стартове в неделя, като всичко това гарантира един уикенд, изпълнен с много състезания, емоции и адреналин.

80 са заявките за участие, подадени от пистовите състезатели тази седмица, което е с 15 повече спрямо предишните кръгове. На старта ще застанат лидерите във временното класиране за всички класове, а именно Пламен Христов от МСК „Плевен“ (SP125), Жулиета Ленкова – Апостолова от ПСК „Хела Мотор Спорт“ (SSP300), Александър Тодоров от АМСК „АИТ Рейсинг Тийм“ (SSP600), Мартин Чой от „ЕКО БМВ Рейсинг МС77“ (SuperBike), Павел Драганов от ПСК „Хела Мотор Спорт“ (F600) и Велислав Maрков от „НСА Моторспорт“ (F1000). Конкуренцията във всички класове този сезон е голяма, но кои ще бъдат победителите в отделните стартове, ще разберем в събота и неделя.

Александър Тодоров, който от този кръг ще кара за АМСК „АИТ Рейсинг Тийм“ в клас SSP600.

„Аз не съм се преуморил толкова много, за да се възстановявам дълго. Готови сме за новите премеждия. Подготвен съм доста добре. От 20 години с Мартин Чой не сме сядали заедно на пресконференция, а това говори на колко години смe”.

Мартин Чой сподели:

„Млади сме … на 24 години. Тази седмица възобнових тренировките.  Това беше много важно за мен, тъй като седмицата след Плевен не съм тренирал. Чувствам се в отлична форма. Чакам с нетърпение двата старта в Плевен. Веднага след това ще бързам да хвана самолета за Франция, защото ми предстои легендарното състезание „24 часа на Льо Ман“, шесто за мен. Много съм щастлив, че с Александър отново сме заедно на пресконференция, тъй като ние с него започнахме да караме заедно и за момента съм единствените двама, които останахме след 24 години. Много съм щастлив, че към момента сме двамата най-добри пилоти по мотоциклетизъм на писта в България. Това е супер.”

За дисциплината СуперМото заявките са над 25, като участниците тази седмица са от България, Турция, Румъния, Чехия, Русия и Франция. В клас Junior ни очаква сериозна борба за подиума, същото е и положението в клас S3 (250cc), а при пилотите с 450-кубикови машини на клас OPEN ситуацията е повече от вълнуваща, защото ще видим някой от най-изявените СуперМото пилоти, както и нови имена.

„В петък ще направя първите тренировки по супермото за тази година. Надявам се всичко да мине добре. Надявам се да имам гуми, тъй като е малко сложно положението с тях, но мисля, че всичко ще бъде наред“, коментира Майкъл Иванов.

Предстоят ни много и интересни стартове в „WINBET Grand Prix Road Racing Bulgaria 2021“ в памет на Димитър Калчев. Първите официални стартове са в събота от 12,30 часа, а в неделния ден, след откриването на състезанието, което е в 11 часа, е останалата част от програмата на състезанието.