Знаем, че звучи невероятно, но според Sharp (програма за оценката за безопасността на каската), сигурността на главата може да бъде гарантирана и с малко по-скромни финансови средства. Момчетата от Sharp провеждат набор от много сериозни тестове относно безопасността на мотоциклетните каски, за да можете да получите професионална оценка за всяка една от тези каски.

За всеки модел каска, екипът от Sharp провеждат 32 теста чрез различни удари върху седем каски в различни размери, за да преценят колко добре всеки шлем може да защити мозъка при ситуация на катастрофа. Ето пет от най-сигурните каски на цена под 400 лв, за които се обзалагаме, че дори не сте се сещали.

HJC IS-17

Кой би си помислил, че шлем от около 300 лв може да постигне пет звезди на тестовете на Sharp? HJC IS-17 е спортно-туристическо full-face изпълнение , което притежава всичко необходимо за ежедневна употреба. Той дори идва с вградени слънчеви очила, което го прави още по-универсален. Корпусът е изработен от усъвършенстван поликарбонат с абсорбиращ ударите EPS гъвкав слой. Интериорът е антибактериален и може да бъде свалян и мит, а вентилационната система предлага голямо количество въздух вътре. За заключващата система, HJC е добавила към IS- 17 двойно рингова каишка, за да повиши нивото на безопасност. Цена – от 250 до 300 лева.

AIROH VALOR

Външният вид е от значение за много мотоциклетисти, затова Airoh предлага широка гама от цветови схеми за техния футуристичен модел Valor. Корпусът е направен от термопластичнен HRT, а формата на каската е състезателна. Моделът разполага с ултра широк визьор за по-голямо зрително поле с Pinlock дизайн. Вътрешната облицовка е напълно сменяема, а нивото на вентилация е най-добро – с три предни входа и два големи задни екстрактора. Тази каска изглежда твърде евтина, за да бъде закупена, но идва с пет звезди за сигурност от Sharp. Цената е приблизителна – около 230 лв.

MT Revenge

Името на MT е по-вероятно да бъде познато сред начинаещите мотоциклетисти, тъй като компанията предлага много широка гама каски на много ниски цени. От друга страна, Revenge идва с модерен дизайн, миещ се интериор, добра вентилационна система и впечатляваща цена. Този странен, но много ефектен шлем може да бъде ваш за приблизително 180 лв. Рейтингът на Sharp отново е много висок.

NOLAN N86

Спортната форма на N86 е доста често срещана в мотоциклетния свят. Тази каска е на пазара от повече от десет години и все още е достатъчно добра, за да си купите. Акцентът на Nolan N86 са вградените слънчеви очила и заготовката за интерком на протектора за брадичката. Интериорът е напълно разглобяем и може да се мие, и въпреки че поликарбонатната обвивка може да изглежда стара, N86 струва приблизително 330лв и има четири звезди при тестовете на Sharp.

Shark SKWAL

Момчетата от Shark излязоха с доста интересен дизайн на SKWAL модела, като добавиха набор от LED акценти около предните и задните вентилационни отвори, за да направят мотоциклетиста видим, докато се наслаждава на нощна язда. Уникалният вид я прави единствена по рода си, покривайки стандартите за безопасност. С общо четири звезди, постигнати на тестовете на Sharp и цена само от 400 лв, може да се движите спокойни на пътя през нощта, гарантирайки своята безопасност.

Източник: riders.drivemag.com