Шефът на отбора Майк Лайтнер обясни защо вярва, че Дани Педроса ще бъде ефективен в MotoGP за KTM

Босът на екипа на KTM Майк Лайтнер е убеден, че Дани Педроса може да помогне на марката да постигне решаващата „следваща стъпка” в MotoGP, и отхвърли опасенията, че тежестта на испанеца може да го направи неефективен в капацитета за тестване.

Новината се появи по време на краткото лятно прекъсване, че Педроса е изненадващата цел за тестовия тим на КТМ, в момент, в който все още беше под съмнение участието на редовния тест пилот Мика Калио заради нараняване, фактор, който беше от решаващо значение за неговото състояние през втората половина от годината.

Някои от тях поставиха под въпрос подписването на договор. С тегло от само 51 кг – около девет килограма по-малко от средното тегло на моторист от MotoGP – имаше съмнени, че уникалната структура на Педроса може да не го направи идеален кандидат за пълно работно време, както са Пол Еспаргаро и Йохан Зарко.

Но Лайтнер, който е работил като шеф на екипа на Педроса от 2004 до 2013 г., не се впечатли от “мислите” на другите. Според него тежестта и малкият ръст на 32-годишния мъж го принудиха да „работи много по-прецизно в сравнение с останалите“.

„Хората могат да мислят каквото си искат”, каза Лайтнер в неотдавнашно интервю за Crash.net.

„Но едно нещо е абсолютно ясно: особено с неговия размер и неговата тежест, той трябваше да работи много по-прецизно, за да бъде конкурентен срещу другите. Всъщност за мен това е много положителен знак за тестови пилот.”

„Когато работех с него, историята показваше, че в много случаи, всички тези по-силни, по-високи и по-тежки “карачи”. взимайки от него мотоциклети, винаги ставаха внезапно по-бързи.”

„Така че никога не е било необходимо да се изгражда нов мотор. Когато Кейси и Марк започнаха, всъщност те започнаха с този мотор, разработен от страна на Дани. Това ми дава много добра увереност, че той ще си свърши работа. “

Лайтер бързо похвали приноса на редовния тест пилот Кейси, който ще продължи в тестовия тийм на австрийската марка за 2019 г.

Източник: crash.net