Макс Бяджи вярва, че неговият тим и KTM в Moto3 могат да помогнат на испаница Арон Канет да се бори за титлата в дебютната година на “Max Racing” в световното първенство.

Макс Бяджи е описал пристигането на отбора в Moto3 като „вид чист адреналин“ и се ще чувства щастлив, ако може да осигури „някаква редовност и стабилност“, новият мотоциклетист Арон Канет може да събере смелост и предизвикателство за титлата.

Max Racing се върна към състезанията в качеството си на собственик на отбора през 2017 г. След кратки периоди в италианската серия CIV Moto3 и Световния шампионат на FIM, отборът стъпва на световната сцена през 2019 г.

Римлянинът, който спечели четири последователни световни титли от 250 кубика през 90-те години, ще комбинира позицията на собственик на отбора си със задълженията, които идват с това да си посланик Априлия.

Вземайки освободеното място от отбора на “Schedl Racing” на Питър Оетил, “Max Racing” ще се включи с екипа на Биаджи, съставен в края на 2016 г., както и Оетил ще бъде мениджър на отбора.

Биаджи смята, че Канет може да бъде основен претендент, ако обстоятелствата са в негова полза. Първо, отборът трябва да осигури среда, в която трикратният победител в състезанието да израства.

„Развълнуван съм“, каза Биаджи за Crash.net, „защото когато бяхме в по-малкия шампионат, имахме мечти да отидем в по-голям шампионат. Накрая след няколко месеца ще започнем да тестваме. Това е един чист адреналин!”

„Разбира се, пилотът е добър, но сега трябва да му дадем добрата основа, добри условия, които да го накара да се представи на високо ниво. Надявам се, че този екип и с този мотоцеклетист може да бъдат изненадата за следващата година, но никога не се знае. Не искам да кажа нещо, с което да предизвикам високи очаквания, които е трудно да се оправдаят.”

„Предполагам, че Канет  ще бъде в форма, а аз виждам в негово лице таз годишното представяне да бъде малко по-високо. Ако можем да му дадем някаква редовност, някаква стабилност, той може да бъде този, който може да се бори за спечелване дори на шампионата.”

На мястото си в структурата Биаджи обясни: „Главната ми роля е да бъда с “Aprilia” като неин посланик. Ето защо аз не се присъединявам директно към тях, защото моят приоритет е да бъда с Aprilia.”

„Другият е като собственик на отбор. Аз поставих структурата, да речем, финансовата страна идва от мен. Но не трябва да съм на 100% в отбора, когато се състезаваме“.

Включването в световното първенство е възможно едва след като Херве Пончарал е подписал Филип Оетил за Tech 3 и категория Moto2 за 2019 г. Това остави екипа на баща му Питър в нужда от “ездач” и се нуждае от ново финансиране.

„Мисля, че е правилният ход, за да стигнем до по-големия шампионат. Търсехме добра възможност и мотоциклетисти. В малкия клас, ако пилотът не е достатъчно добър, отборът не изглежда добре.”

“Знаехме, че Канет ще промени екипа си. Затова се опитахме да го вземем и след това помолих Питър да се присъедини към този проект. Сега започваме 2019 г., но кой знае, може би за дълго време. Имам нужда и от оперативен човек, като човек, който е тук и може да сплотява екипа.”

“Питър е вид мениджър на екипа. Попитах го дали иска да се включи в това предизвикателство, а той с охота заяви: Да направим един отбор!”

Източник: crash.net