Valentino Rossi, наричан с прозвището „Докторът“ е италиански състезател по мотоциклетизъм, един от най-успешните моторни състезатели на всички времена, спечелил 9 световни титли в Moto GP.

Следвайки примера на баща си, Graziano Rossi, Valentino започва да се състезава в Grand Prix, през 1996 г., за отбора на Aprilia, в клас 125 кубически сантиметра, като само година по-късно става шампион и се премества в по горния клас 250сс, където първия сезон завършва на втора позиция в шампионата, а през втория (1999) вече ликува с титлата. Така през 2000, той преминава в „кралския клас“ и само година по-късно става Световен шампион с Honda, Става Световен шампион в Мото GP, също с Honda, и през следващите 4 години, като след края на сезон 2003 напуска Honda и започва да се състезава за Yamaha.

През 2006 завършва на второ място в крайното класиране, а през 2007 губи от австралиеца Casey Stoner.

През 2007 г. Rossi извоюва своята 95 победа в своята кариера. Подобрява 4 рекорда – единият от които е за най-много победи в кралския клас.

През 2008 година Rossi спечелва осмата си шампионска титла в клас Moto GP.

През 2009 година става отново световен шампион с мотор Yamaha в клас Moto GP.

Според списанието „Sports illustrated“, Rossi е на 7-мо място в класацията за най-успешни професионални състезатели (втори извън САЩ), като печели по 30 милиона долара за 1 година.

Като един от най-атрактивните състезатели на всички времена Rossi е имал многобройни прякори. В началото той бил известен като “Rossifumi”, вдъхновен от Norifumi Abe, който направи грандиозен дебют в класа 500cc в Япония.

Тъй като доминира в категорията 500 куб.см. по-късно известна като MotoGP, “The Doctor” се превърна в избрания прякор на Rossi. Две теории преобладават защо Роси използва “Доктора”. Единият е, че Роси е приел псевдонима, след като е получил степен, която в Италия дава право да се използва титлата “Доктор”. Друг, както го казва самият Graziano, “Докторът, не мисля, че има някаква особена причина, но е красива и важна дума. В Италия “Докторът” е име, дадено на някого за уважение , това е много важно”. Rossi често се шегува, че името е пристигнато, защото в Италия Роси е общоприето фамилно име за лекарите.

Той винаги се състезавал с номер 46 в голямата си Grand Prix кариера. Баща му бе успял да спечели в първата си кариера в Гран при през 1979 г. в Югославия в клас 250cс. Обикновено победителят в Световното първенство получава стикер № 1 за следващия сезон. Въпреки това, в поклонение на британеца Barry Sheene, който е първият ездач на модерната епоха, който да запази един и същи номер (# 7), Rossi остана с известния номер 46 през цялата си кариера, въпреки че като световен шампион той носи номер 1 на рамото на състезателният си екип.

 

Текстът на каската му се отнася до името на групата му oт приятели: “Племето на Чихуахуа”, а буквите “WLF” на кожения му екип са за “Viva La Figa”, италиански за “Long Live Pussy”. Досега той е избягал от санкциите или ултиматумите, че премахва буквите, защото “W” в “WLF” представлява двете “V” в “ViVa”. Също толкова очевиден е и неговият успех при избягване на дисциплинарни действия от страна на FIM или Dorna Sports за това, че надписите са безцеремонно поставени на предната част на врата на екипа му. Той традиционно включва и любимия си цвят (флуоресцентен жълт) в кожените си дизайни. Това също така му спечели наскоро псевдонима “Highlighter Pen”. Най-често се използва от коментаторите Toby Moody и Julian Ryder.

Колега мотоциклетист и бивш съотборник Colin Edwards, както и някои телевизионни журналисти, често го наричат “GOAT”, което е транскрибирано за Greatest Of All Time (най-великият на всички времена).

 

Още нещо интересно за Rossi e много суеверен и е известен със своите ритуали преди каране. На състезателен ден той винаги ще наблюдава началото на състезанието Moto3, за да види колко дълго ще светят стартовите светлини, преди да се даде начало на състезанието. Преди състезанието (състезания, квалификация или тренировка) той ще започне личния си ритуал, като спира на около 2 метра от мотоциклета си, като се наведе и протегне до ботушите си. После, когато стигне до мотора си, той ще се сгъне и ще държи дясната степенка, с приведена глава. В интервю, Rossi каза: “Просто това е моментът да се съсредоточим и да “разговаряме” с мотоциклета си, като да се движим от едно място на друго.” Той настройва прилягането на екипа си, като стои изправен на крака, докато кара към началото на състезанието или тренировката. Той също разкри в интервю за MotoGP.com, че винаги поставя единия ботуш преди другия, едната ръкавица преди другата и винаги се качва на мотора по същия начин. Той също така слиза от мотора по същия начин, като завърта десния си крак над предната част на мотора.