Говори се, че Suzuki роботи по DR за голямото му завръщане. Suzuki DR ще се базира на двигателя наV-Strom 1000. Новината идва от испанския trailridersmag.com и цитира директен източник от Suzuki.

Ако слуховете се окажат верни, ще имаме мотор със 100 конски сили и 21-инчова джанта отпред – приключенски мотоциклет с офроуд привкус и V-Strom 1000 двигател, който е фокусиран основно върху изявите на улицата. Джанти със спици, 20-литров резервоар за гориво, по-висок клиренс от V-Strom и високо разположен ауспух. Ходът на окачването трябва да бъде по-дълъг и ABS-ът трябва да може да се включва и изключва за офроуд.

В adventure сегмента е важно “мокрото тегло” и вероятно DR Big ще има същото тегло като на V-Strom 1000 – 230 кг (зареден догоре). Испанското списание заявява, че Suzuki ще използва старата двукомпонентна рама, но не се знае дали ще е алуминиева.

Що се отнася до електрониката, ние очакваме да има някои нови, специални режими на каране, имайки предвид конкуренцията и факта, че V-Strom вече идва с IMU и двустепенен тракшън контрол.

Ако слуховете са верни, ще имаме атрактивен мотоциклет в горния среден клас при адвенчърите, който ще се бори с конкуренцията на Africa Twin, BMW F850GS и KTM 1090 Adventure.

История

Suzuki DR 800 S Big е пуснат за първи път през 1988 година и притежава едноцилиндров двигател с обем от 727 кубика. Сред това, през 1990 година, Suzuki го модернизира до 779 cc и 54 к.с. Това е гигантски мотоциклет с огромен горивен резервоар – 30 литра, който по-късно бива редуциран до 23 литра. Седалката е много висока – 876 мм, и има меко окачване и слаба предна спирачка. Това не е най-добрият мотор за времето си, но има значително влияние в дизайна при адвенчър мотоциклетите. Пример за това е безполезният “клюн” – преден калник, който не прави нищо друго, освен да загатва, че това е адвенчър мотор. Факт е, обаче, че много компании го използват в дизайна на моделите си: BMW го използват на всичките си адвенчър мотори, Ducati, Triumph също.

Искрено се надяваме, че изнесените слухове ще са верни, тъй като Suzuki не изживява най-добрите си години в този сегмент мотори. Без съмнение Suzuki се нуждае от нов приключенски мотоциклет – и конкурентът на Africa Twin ще бъде нещо вълнуващо и голямо.

Източник: riders.drivemag.com