“Ние използвахме мотор доста различен в сравнение с теста през февруари, а чувството е по-добро” – Валентино Росси, Малайзия MotoGP.

Валентино Росси поведе предизвикателството на Yamaha с четвъртото най-бързо време на обиколка по време на първия ден от малайзийския MotoGP.

За първи път след като екипът на Маверик Винялес завърши рекордите на Yamaha във Филип Айлънд, Росси започна втория сезон в Сепанг, като най-бързият съперник в състезанието на Андреа Довициозо (Ducati) в сутрешната сесия.

След това италианецът поведе по време на средните етапи на FP2 и въпреки че не успя да подобри времето си за FP1, остана на върха, докато в последните минути не му бяха монтирани нови гуми.

Въпреки че Росси също сложи мека задна гума в края, той вдигна темпото за сметка на средата на състезанието, като по този начин се върна на седмо място в сесията (+ 0.4s). Обаче, сутрешното време на Росси беше достатъчно добро като за четвърто (+ 0.159s).
“Първият ден за нас е положителен, защото бях доста бърз тази сутрин, а също така и този следобед”, каза Росси, който се опита да провери всички типове задната гума този следобед, както и меките и средни фронтове.
“След като проверихме данните от Филип Айлънд, работихме много върху настройката на мотора и подобрихме сцеплението, особено в задната гума.
“И първото впечатление е положително, защото бях добър в първите обиколки, но и като цяло темпото не е толкова лошо, но е все още само петък. Трябва да видим какво ще стане нататък,  трябва да се съсредоточим, особено при избора на гуми. Също така трябва да видим какво ще е времето и се надяваме, че пистата ще остане остане суха, особено за неделя.”

Росси, деветият най-бърз от предсезонният тест Сепанг, потвърди, че балансът на неговия M1 е променен в търсене на “по-малко въртящ момент и по-добро ускорение”.
“Използвахме един доста различен мотор в сравнение с теста през февруари, а и чувството е по-добро.
“И така, след Филип Айлънд, ние сме силни и тук, а Маверик е бърз, така че това е много положително за мотора и за отбора.”
Виналяс се радва на ясен възход, откакто направи промени в баланса на моторите в Тайланд, а Росси бе попитан колко голямо влияние оказват допълнителните му 5 кг телесно тегло.
“Разликата е теглото, което не е много, но все пак съм по-тежък, но най-вече заради моята височина”, обяснява Росси, който е с 10 см по-висок от неговия съотборник.
“Така че, когато сте висок, е по-натоварващо за задната гума, особено за живота на гумата. Може да имате и други предимства, но е важно, да се наблегне повече на задната гума.
“Трябва да работите. Трябва да работите по друг начин, с позицията на мотора, защото сега изглежда, че с тази гума, ако я напомпате твърде много, ще страдате много.”
“Докторът” добави: “Също така е вярно, че Маверик има различна позиция на мотора. Той е по-скоро отпред, особено от върха на тялото му, и това е разликата.”
Росси, подобно на Винялес, също работи върху управлението на газта.
“Да, това е много важно, защото особено с Michelin и този ECU, трябва да работим много с електрониката на мотора, защото не е като в миналото”, каза Росси. – Значи електрониката може да ви помогне, особено за безопасността, но трябва да знаете как да я използвате.
Въпреки състезателното начало, Росси не се разсейва.
“Само петък е. Ще говорим в неделя, след 20 обиколки състезание.”
“Винаги се надявам да съм силен, разбира се. Обикновено в Сепанг, Ямаха е доста добра.”
Въпреки това, Ямаха не спечели в Сепанг от победата на Роси през 2010 …