Нека хвърлим поглед към миналото, в началото на средата на 20-ти век, за да видим как се роди MotoGP.

В Gran Premi Monster Energy de Catalunya този уикенд MotoGP празнува 70-ия си рожден ден, което го прави най-старото моторно спортно първенство. Но как започна всичко?

Идеята за Световното първенство по шосейни състезания се появява доста преди 1949 г. Първото използване на термина “Grand Prix” за мотоциклетното състезание е през 1904 г. за Парижката купа Internationale des Motocyclettes, с водачи от Франция, Дания, Германия, Великобритания и Австрия. Международната федерация на мотоциклетистите (FICM) е основана на следващия ден и тази организация регулира европейски състезания в продължение на повече от 40 години.

По време на междувоенния период (1919-1939 г.) FICM стартира първия си официален шампионат: Гран При на Европа. Проведена между 1924 и 1939 г., Голямата награда на Европейския съюз беше титла, присъдена на индивидуален Гран При, който се редуваше всяка година. След 1938 г. това става Европейско първенство. Това включва няколко състезания в три различни, конкурентни класа: 250cc, 350cc и 500cc.

Конкурсът за Европейско първенство се възобновява след Втората световна война през 1947 г., но се състои само от едно състезание, същото като през 1924 г. Но през ноември 1948 г. на Лондонския конгрес, FICM взе решение да замени европейското първенство с Световно първенство. И така, през януари 1949 г. бяха написани официалните правила за Световното първенство по мотоциклетизъм Gran Prix, като на следващия месец бе публикуван календар с шест състезания.

Тези състезания са били:

1. Състезание за туристически трофей, остров Ман: 13, 15 и 17 юни

2. Голямата награда на Швейцария, Берн: 2 и 3 юли

3. Холандският ТТ, Асен: 9 юли

4. Гран При на Белгия, Spa-Francorchamps: 17 юли

5. Голямата награда на Ълстър, Белфаст / Клади: 21 август

6. Голямата награда на народите, Монца: 4 септември

И така, какви бяха правилата? Извлечение от доклада, написан от секретаря на ISC, кмет T.W. Loughborough каза: „FICM ще присъди титлата на световен шампион за:

 а) на най-добрия ездач и

б) на най-добрия конструктор, в класическите състезания на шосе, във всяка от признатите класове, където са се провели най-малко три състезания.

Не е била необходима специална регистрация за състезанието, като титлите се присъждали според броя на точките, спечелени на всяко събитие. Системата за оценка е била много различна от това, което виждаме през 2019 г. Победителят получава 10 точки; P2 = осем; P3 = седем; P4 = шест точки; P5 = пет точки. Ездачът с най-бърза обиколка, стига да е завършил състезанието, получавал награда. В допълнение, само трите най-добри резултати във всички събития са били от значение.

От гледна точка на шампионата на производителите, само най-добре поставената машина за конкретна марка би спечелила точки – правило, което все още виждаме днес. Например, ако Марк Маркес от Repsol Honda Team спечели от съотборника си Хорхе Лоренцо и Cal Crutchlow от LCR Honda Castrol в Каталонския GP, Honda като производител ще спечели 25 точки, а не общите точки, отбелязани от Marquez, Lorenzo и Crutchlow.

И така, оттогава световното първенство MotoGP се провежда и се развива в спорта, който обичаме днес. Честит рожден ден MotoGP, бъди все така велико и вълнуващо състезание!

Източник: motogp.com