“Въведохме масово използване на CFD” – мениджърът по аеродинамично развитие на Ducati MotoGP Едоардо Леноци.

По време на сезона през 2014 г. разработката за MotoGP беше широко групирана в три области – двигател, шаси и електроника, а с поставянето на “крила” в предната част на Ducati в предсезонните тестове през 2015 г., започна “четвъртото измерение” в аеродинамиката.

С помощта на инженери с опит във F1 и използвайки на най-новото аеродинамично моделиране, “Ducati” в крайна сметка успяха да достигнат ефективни нива на притискане във всеки етап.

Когато MotoGP преминаха на унифициран софтуер за “ECU” през 2016г., стойността на притискащата сила на колелата стана още по-висока, като “крилата” скоро изникнаха от предната част и на конкурентните машини.

Защита – от съображения за сигурност, твърде оспорвана от Ducati, през 2017 г. нормалните “изпъкнали крила” бяха забранени. Но вратата беше оставена отворена за устройства за притискане, които могат да бъдат “интегрирани” в обтекателя.

Техническият директор Дани Олдридж беше единственият застъпник за запазването на новите аеродинамични правила, което предизвика ескалираща серия от проекти, тъй като производителите преконфигурираха и частите на вече приетите обтекатели.

Дойде още един набор от правилата за 2019 г., който приключва практиката на модулните обтекатели и също така описва точни размери (кутия), в рамките на които трябва да пасват характеристиките на притискащата сила.

“От аеродинамична гледна точка, регулациите за 2019 г. със сигурност са по-рестриктивни, тъй като предотвратяват модулността на обтекателя, възможността да се прилагат или преместват части на обтекателя”, каза генералният мениджър на “Ducati Corse” ДжиДжи Дал`Игна.

“И тъй като те също ограничават размера на обтекателя, очаквам аеродинамичното натоварване да бъде малко по-ниско, отколкото на мотоциклетът през 2018г. Въпреки това се надявам, че след като сме променили аеродинамичните правила за две години подред, сега стигнахме до твърдост в правилника, който е единственият възможен метод за спестяване на разходи в MotoGP.”

В нов ход, Ducati също покани своя мениджър за Аеродинамично развитие Едоардо Леноци на сцената при старта на екипа.

“Когато започнах да работя в Ducati преди шест години, моят опит се основаваше на F1”, каза Лецони. “Така че можете да видите, как например във Формула 1 има много пари, инвестирани в развитието на аеродинамиката. Това, което съм научил от света на F1 и съм прехвърлил в Ducati, е различен подход по отношение на използването на специфични инструменти и идентифицирането им за по-подходяща употреба. Казано с прости думи – аеродинамичното развитие попада в две категории: “реалност” (аеродинамичните тунели и писти) и “виртуална реалност” (компютърни симулации, CFD). “

Последното, което от Ducati заявиха, е че е за подобряване на аеродинамика в MotoGP и фина настройка на окончателните проекти, са използвани най-често аеродинамични тунели.

“Въведохме масово използване и на CFD, което е Computational Fluid Dynamics, което означава математически симулации на това, което се случва около мотоциклета по отношение на аеродинамиката”, каза Лецони.

“Използването на CFD има много предимства, защото огромното количество данни, излизащи от симулациите, помагат на инженерите да разберат от подробни статистики какво се случва с мотора от гледна точка на аеродинамиката. И докато в аеродинамичния тунел не може да видите разпределение на налягането на потоците, или разпределение на напрежението на повърхността на мотора, в CFD получавате всичкото това, под формата на статистика и данни. Това обаче, което ще получите в аеродинамичния тунел е оптимизация, която също е много важна в развитието на нови концепции.”

“Още едно предимство на CFD e, че не е нужно да чакате да съществуващите части да бъдат монтирани на мотора, за да можете да започнете разработката си по него, но това не означава включване на много компютри и получаване на всичко наготово, трудна част е създаването и използването на CFD пакет, така че резултатите да корелират точно с това, което всъщност се случва по време на състезание.”

Запитан как се е чувствал, като другите производители в MotoGP са били принудени да следват лидерството на Ducati и да инвестират сериозно в обтекатели, Лоренцо отговори:

“Е, ако погледнете може би преди пет години, на стартова решетка по време на състезанията в MotoGP, ще видите, че цялото тяло на моторите на нашите конкуренти изглеждаше доста сходно. А може би някои от тях не са се променили оттогава. През последните години започнаха да се монтират много аеродинамични детайли, дори и от нашите конкуренти – странни придатъци и подобни неща. “

“От една страна мога да ви кажа, че сме щастливи за това, защото започнахме още от самото начало и може би бяхме прави, че инвестирахме пари и време в това. От друга страна, това също е мотивиращо и за останалите, защото им даде тласък, да се придвижват напред с развитието и новите идеи.”

Обръщайки се към по-строгите регламенти от 2019 г., Леноци вярва, че аеродинамичната методология на Ducati ще отговори на бъдещите предизвикателства.

Както Джиджи спомена още -“Регламентите са променени през последните две години по отношение на аеродинамиката и във всеки случай нашата методология, която ще използваме, ще бъде същата и ще ни позволи да се възползваме от шанса да се изправим пред новите предизвикателства, независимо откъде идват.”

Обвивката на Ducati 2019 не беше показана при старта на отбора и ще остане в тайна до последния предсезонен тест.

“В Катар, непосредствено преди началото на състезанието за сезона, ще тестваме новия обтекател, както обикновено правим”, каза Дал’Игна.

Източник: crash.net