Япония е домът на силовите централи в MotoGP – Honda, Yamaha и Suzuki  и това прави държавата един от най-големите производители на мотоциклети в света. Страната има богато състезателно минало в мотоциклетния свят, а Motegi Twin Ring Circuit е перманентно в календара на MotoGP, а за първи път домакин на състезанието става през 1999 година.

Първото гранд при на Япония е проведено през 1963 г. на пистата Suzuka, като до 2017 г. в Страната на изгряващото слънце се провеждат 40 състезания.

Разположен сред огромната природна красота на северния район Канто, Motegi Twin Ring Circuit в Япония се състои от 4,8 км дълга писта изградена по международни стандарти. Построена от Honda като най-доброто съоръжение през август 1997 г. Twin Ring Motegi е основна атракция за феновете на моторните спортове през цялата година, тъй като това е мястото на Honda Collection Hall, музей, в който се съхранява знаменателна колекция от мотоциклети, автомобили и състезателни машини от всички времена. Комплексът включва също училище за безопасност, оф-роуд писта, картинг, хотел, ресторант, магазини и зали за събития, като в момента работят около 300 души персонал.

В годините най-много победи на тази писта в MotoGP са разпределени между Дани Педроса, Хорхе Лоренцо и Лорис Капироси, който са вписали в активите си по 3 победи.

Тази неделя ще се проведе поредното състезание от MotoGP. Състеазателите ще трябва да направят 24 обиколки, за да определят победителя. Съотношението на леви към десни завои е 6:8, като най-дългата права е 762 метра.

 Миналата година първо място зае Mарк Маркез, следван от Кръчлоу и Ринс, а какво ще стане тази година ще разберем тази неделя в 09:00.