Голямата награда на Испания в Circuito de Jerez е колоритно събитие, което привлича огромни тълпи от цял свят, за да гледат най-добрите състезатели в света, които се съревновават под слънцето в Андалусия. Писта Херес, в южната част на Испания, е построена през 1986 г., а година по-късно е домакин на първото си Grand Prix и оттогава остава в календара на MotoGP.

Като нация, Испания е продуцирала няколко страхотни ездачи през годините като Ангел Нието, Рикардо Тормо, Сито Понс, Алекс Кривил и Хорхе Мартинес „Аспар”. Любителите на Хорхе Лоренцо, Марк Маркес, Дани Педроса и Маверик Винялес продължават испанската история на успеха в кралския клас.

Построена през 1986 г. и посрещаща първото си Grand Prix една година по-късно, писта Херес е една от най-популярните MotoGP дестинации. Разположена в лека долина в южната част на Испания, Херес е благословен с постоянно добро време и красива природа, с многобройните си трибуни, осигуряващи перфектни съоръжения за гледане на до 250 000 зрители. С две алтернативни пътни вериги (4,423 м и 4,428 м), които бяха възстановени през 2005 г., Херес е популярно място, използвано от много състезателни екипи за тестване през цялата година. Съотношението на леви към десни завои е 5:8, широчината на пътя е 11 метра, а най-дългата й права е 607 метра.

Най добрата състезателна обиколка е 1’38.735 на Хорхе Лоренцо през 2015г. Най-много победи в историята на MotoGP на писта Херес, принадлежат на Валентино Роси – 7 броя, следван от Хорхе Лоренцо и Дани Педроса с по 3 броя. През 2018 г. първото място бе окупирано от Марк Маркез, следван от Йохан Зарко на второ и Андреа Йаноне на трето място.

Дали ще има обрати от миналогодишното класиране или Марк Маркез ще успее да защити титлата си ще разберем тази неделя от 15:00.

Източник: motogp.com