Първият път, когато Муджело е домакин на събитие от GP, e през 1976 г., а разположението на зашеметяващата тосканска писта, която естествено е изписана в красива долина с множество дървета, остава на практика същото. Пистата е закупена от Ferrari през 1988 г. и е възстановена по високите им стандарти скоро след това – с отлични съоръжения и функции за безопасност от световна класа. От 1991 г. насам Муджело стана постоянна писта в календара на MotoGP.

Любовната връзка на Италия с надбягвания с мотоциклети е дълга и трайна. Производители като Mondial, Moto Guzzi, Gilera, MV Agusta, Morbidelli, Garelli, Cagiva и сега Aprilia и Ducati – играят роля на италианция фронт, в допълнение към страхотни ездачи като Джакомо Агостини и Валентино Роси.

Трасето е дълго 5.245 километра съчетаващо бавни и бързи завои с широки дълги прави и остри завои, които правят Муджело една от най-предизвикателните писти за ездачите и инженерите.

Миналата година отборът на Дукати, начело с Хорхе Лоренцо на първо и Андреа Довициозо на второ място, окупираха подиума, следвани от Валентино Роси, който се класира на трето място.

В историята победите на тази писта отново се поделят между финалистите на 2018г., но Валентино Роси води надпреварата със седем победи, следван от Лоренци с шест и Довициозо само с 1.

Дали тази класация ще бъде затвърдена или ще имаме нов желаещ да се мери с победите на Роси на Муджело, ще разберем тази неделя от 15:00.