Първото GP на Малайзия се проведе на писта Шах Алам през 1991 г. с дебютна победа на Джон Кочински, който кара ямаха. Шах Алам беше домакин на събитието в продължение на седем години, преди Малайзийското GP да se премести на Джохор за една година през 1998 година.

През 1999 г. блестящата международна писта Сепанг край Куала Лумпур, проектирана от уважавания архитект на писти Херман Тилке, стана домакин на първото си GP, като надпреварата от 500 кубика беше спечелена от Кени Робъртс със Suzuki. Оттогава Сепанг е постоянна величина в календара на състезанието и също се използва широко за предсезонни тестове на мотоциклетите от MotoGP.

Специално изградена за бързи и вълнуващи състезания, международната писта Сепанг в Малайзия е една от най-добрите в света. Комплексът е от 2300 акра, в който също се помещават хотел, търговски център, голф игрище и други спортни съоръжения, струва около 50 милиона паунда и е построен само за 14 месеца.

С четири бавни завоя, две дълги прави и десет средни до високоскоростни завоя, широкото трасе е особено благоприятно за изпреварващи маневри и изобилие от възможност за даване на газ. Една от най-дългите писти в MotoGP – 5,5 км е и още по-изтощителна за ездачите заради интензивната топлина и влажност.

Най-много победи на тази писта през годините принадлежат на Валентино Роси с 6 победи, следван от Дани Педроса с 3 и Андреа Довициозо с 2 победи.

Миналата година първото място спечели Марк Маркез, второто бе заето от Алекс Ринс, а на трета позиция на почетната сълбичка застана Йохан Зарко.

Какво ще стане тази година ще разберем неделя 03.11.2019г. от 09:00.