Френският град и писта Le Mans са синоним на мотоспорта – от много години насам са домакини на състезания на две и четири колела. Le Mans за първи път е проведено Grand Prix състезание по мотоциклетизъм през 1969 г., когато великият Giacomo Agostini печели състезанието на 500 кубика, като задминава всички състезатели на своята MV Agusta.

Модерната писта е постоянна част от календара на MotoGP от 2000 г. насам. Местните френски фенове са любопитни и страстни за състезанията и всеки път посрещат състезателите с буйна атмосфера.

Построена през 1965 г. около съществуващата 24-часова писта, състезателната Le Mans Bugatti Grand Prix писта се намира на 5 км южно от град Льо Ман и на 200 км югозападно от Париж. Мястото беше домакин на безброй Гран При състезания от края на шейсетте години, но сериозна катастрофа на испанския ездач Alberto Puig през 1995 г. бе причината пистата да излезе от календара до 2000 г., когато бяха извършени строги подобрения на безопасността.

Дълга 4,2 км и съотношение 5 леви към 9 десни завои, Le Mans Bugatti Grand Prix race circuit е домакин на 24-часовото състезание за камиони, FIA GP2 Championship, френски Touring Car и GT състезания.

Тази неделя ще бъдем свидетели на поредните вълнуващи 27 обиколки на любимото ни MotoGP. Миналата година на подиума застанаха Marc Marquez на 1во място, следван от Danilo Petrucci на второ и Valentino Rossi на трето място, въпреки че най-много титли на тази писта принадлежат на Jorge Lorenzo (5 броя).

Как ще завърши този кръг на MotoGP и ще има ли промяна в миналогодишните финалисти ще разберем тази неделя от 15:00 българско време.

Източник: motogp.com