Най-известните ездачи в света са участвали в GP събития в Бърно от 1930 г., където до 1982 г. те се състезават из селата и западните части на града по пътната мрежа, наречена на първия президент на Чехословакия – Масарик. Нова писта е построена през 80-те години на миналия век с цел привличането на Формула 1 в Чехословакия, а през 1987 г. тя е домакин на Гран при на FIM Чехия. Популярна както за феновете, така и за ездачите, новата писта е изградена в естествена долина, която предлага на зрителите отлична гледка.

Пистата е дълга 5,4 километра със съотношение 6 леви към 8 десни завоя. Широка е 15 метра, като най-дългата права е 636 метра. Състезателите  в кралския клас трябва да направят 21 обиколки, което общо възлиза на 113,5 километра надпревара.

Рекордът на пистата в Бърно е 1’56.027 и се държи от Дани Педроса. Най-много победи на тази писта има Валентино Роси – 5 броя, следван от Марк Маркез  и Дани Педроса с по 2 победи. През 2018 година, челните позиции на състезанието в Бърно бяха окупирани изцяло от отборът на Дукати. На първо място застана Андреа Довициозо, следван от съотборника си Хорхе Лоренцо, а третата позиция на почетната стълбичка бе заета от Марк Маркез.

Какво ще стане тази година, ще има ли обрати и нов рекорд, ще разберем тази неделя от 15:00.