Днес ще разгледаме кариерата на детето феномен, който започнал да кара мотоциклет от 4-годишен.

Marc е роден в Cervera, град, разположен в центъра на Каталуня, на 100 километра от Барселона и на 60 километра от Ллейда. Този град, с 10.000 жители, е градътв, който Marc тренира, релаксира и почива, когато няма Гран при и дневният ред му го позволява.

След множество състезания в малокубичните класове на 10 ноември 2013 г. Марк Маркес стана най-младият световен шампион в историята на MotoGP. Подиума на дебюта си в Катар, първата победа в Circuit of the Americas и четирите поредни победи през лятото бяха ключовите моменти от сезона.

Втората година (2014) на Marquez в кралския клас трябваше да бъде поставена в рамка. Той постигна 10 поредни победи и завърши шампионата с 13 победи и 13 пол-позиции. На всичкото това щастие бе добавена и победата в Moto3, постигната от брат му Алекс.

След това Marquez си взе поука грешките си през 2015 и показа най-последната си версия, за да постигне първенство, което изглеждаше невъзможно в началото на сезона. Той го празнува с ръка, която представляваше неговите 5 титли.

През 2017 Марк постигна победа но същия начин, по който спечели световния шампионат на MotoGP за първи път през 2013 г., както спечели и първата от титлите си – 125cc през 2010 г. Този сезон пилотът на Repsol Honda добави шест победи, шест други подиума и осем пол-позиции.

Когато Marc започва да се състезава в CEV, той тежал толкова малко, че мотоциклетът му трябвало да бъде претеглен с 21 кг допълнително тегло, за да достигне изискваното минимално тегло. Проблем, който се повтаря през първата година от световното първенство, този път с 16 кг олово, разпръснати над 125 куб. См. Това означаваше, че малкият Марк трябваше да контролира мотоциклет, който тежи повече от два пъти от самия него. Точно това е и причината, поради която екипът му започва да го сравнява с мравка, животно, което е толкова малко, но в същото време толкова силно, че може да вдигне 100 пъти собственото си тегло.

В допълнение към силата си, Марк също имаше голям капацитет за жертвоприношение, постоянство и работа в екип точно както мравките в истинския живот. Поради всички тези прилики, през 2012 г. той реши да избере мравка като негов талисман. Оттогава изображението на мравката на каската му напомня, че упоритата работа е единственият начин да спечелите всеки път, когато излиза на пистата.

С нетърпение ще следим кариерата на този феноменален моторист, който показва все повече хъс за победа с всяка година.