Производителите на мотоциклети често прибавят букви към края на името на модела, за да индикират представянето на мотоциклета. S или R обикновено се слага след името на базовия или миналогодишния модел. Ако компанията  предължи с оптимизирането на дизайна, лесно може да добави още едно S или R накрая и хоп, новият модел е готов. Видяхме подобен подход при модел 2021 Honda CBR1000RR-R Fireblade SP, но BMW ескалират ситуацията с различна съгласна буква, като пускат M пакет за S 1000 RR.

M значи Motorsport, BMW М-отделът е специализиран във високо-технологични автомобилни разработни и продукции. Със състезателна линия, датираща от 1960 година М-линията на BMW предлага високо модифицирани двигатели, скоростни кутии, генерации и външен вид. За S 1000 RR, М-отделът е решил да даде на последният модел  мотоциклет на компанията ултра-леки карбонови глезотии.

M-performance частите включват карбонови – капаци, протектор на веригата, калници, странични панели, капак за резервоар и други. Докато M-пакетите са създадени, за да оптимизират максимално теглото на превозното средство, BMW са осъзнали, че комфортът на мотоциклетиста и възможността за адаптиране също рефлектират на представянето на машината. Поради тази причина M-линията също включва опцията за ниска, висока и спортна седалка, както и регулируеми съединител, спирачка и ръкохватки, което помага на потребителя да настрои аеродинамиката си. 

Следвайки примера на Yamaha, които използват карбонови детайли в своят R1 M, BMW продължават да подобряват представянето си и кой знае, може и другите мотоциклетни марки да ги последват.