Стефан Петерханзел (Франция, Mini) спечели етапна победа за първи път в тазгодишното издание на рали Дакар, докато надеждите на неговия съотборник в Х-raid Карлос Сайнц (Испания, Mini) за титлата на практика приключиха малко след началото на офроуд маратона.

След като натрупа изоставане от 20 минути във вторник заради грешка, 13-кратният шампион Петерханзел поведе рано в 331-километровия етап от Сан Хуан де Маркона до Арекуипа, който е трети от началото на надпреварата. Френският пилот на Mini пресече втората контрола равен с Насър Ал-Атия (Катар, Toyota), но бързо се откъсна от преследвачите, завършвайки с време (3:54.31) часа и цели (3:26) минути пред катареца.

По този начин Петерхансел се изкачи от 13-то до 3-то място в генералното класиране. Лидер след вторник беше Жиниел де Вилие (РЮА, Тойота), чийто автомобил е затвора 172 километра след началото на етапа и завършва в късния следобед в Южна Америка. Такава лидер стана Ал-Атия с (6:48) минути преди Язеед Ал-Ражхи (Саудитска Арабия, Мини), която завършва с четвъртък днес Ягуб Пжигонски (Полша, Мини). Нани Рома (Испания, Mini) е четвъртият, след като са загубили 18 минути, а Пжигонски е пети.

Кръстосана дъска (Франция, Yamaha) провежда тренировъчен етап при мотоциклети с време (4: 07.42) часа и (15) секунди преди Пабло Кинтания (Чили, Husqvarna), който въпреки това запазва комфорта си. Чилиецът води с (11:23) минути на Кевин Бенявидес (Аржентина, Хонда), който е трети в етапа. Отговор от 2018-а Матиас Валкнер (Австрия, КТМ) се сблъсква с проблеми с навигацията и избирането на приблизително положителен час. Лидерът след етап 2 Хоан Бареда падна с мотора си в мъглата, след като избягва верния път, и след два часа и половина, в която не е необходимо да се коригира мотора, повика се хеликоптера и се отговори в бивака на Сан Хуан де Маркона.

Едуард Николаев (Русия, КАМАЗ) увеличи преднината си при камионите до (8:25) минути, въпреки че завърши трети в третия етап с пасив от малко над пет минути срещу Андрей Каргинов (Русия, КАМАЗ). Втори финишира Дмитри Сотников (Русия, КАМАЗ), който е на същото място в генералното класиране.

Николас Кавилясо (Аржентина, Драг’Он Рали Тийм) е с най-голямата преднина от всички класове, след като финишира втори при четириколките. Миналогодишният шампион изостана на минута и (44) секунди от Херемиас Гонсалес (Фериоли Рейсинг Тийм), но преднината му срещу същия съперник в класирането за трофея е (29:52) минути.

Рейналдо Варела (Бразилия, Кан-Ам) се прости с първото място при бъгитата, след като завърши едва шести в третия етап. Победител с време (4:35.58) часа стана Жерард Фарес (Испания, Кан-Ам), а Франсиско Лопес Контардо (Чили, Кан-Ам) завърши трети с (2:03) минути пасив и оглави класирането. Той има преднина от (3:24) минути срещу Фарес.

Източник: motorsport.com