Наистина ли минаха 10 години, откакто BMW S1000RR направи дебюта си? 2019 г. става пълно преобразяване на тази божествена машина – нов външен вид и чисто нов двигател с променлива синхронизация на клапаните с мощност от 205 к.с.

BMW S1000RR получава нови, по-аеродинамични спойлери,
много по-фина версия на отворите на хрилете от дясната страна и симетрична предница.

S1000RR получава нов двигател, сега с ShiftCam – технология за променливо регулиране на фазите. Системата използва трисекционен разпределителен вал с всмукателен превключвател с частично и пълно натоварване за всеки клапан за всмукване. Резултатът е увеличен въртящ момент при ниски и средни обороти, като същевременно запазва високата производителност на мощността при по-бързи скорости на двигателя, за които S1000RR е известен.

Технологията ShiftCam не e единствената промяна в двигателя. BMW добави нови кобилици, за които твърдят, че тежат 25% по-малко от преди, както и нови дупки на титаниев всмукателен клапан. Резултатът е увеличение на 400 оборота в минута до най-високата скорост на двигателя, като сега се редуват при 14600 оборота в минута.Допълнителни икономии на тегло има и благодарение на премахването на зъбния механизъм, като разпределителните валове сега се захранват директно от коляновия вал. Междинната предавка, която наполовина намалява оборотите на двигателя, е преместена вътре в цилиндровата глава. BMW комбинира и помпите за масло и вода. Резултатът е по-компактен двигател.

Като цяло BMW твърди, че новият двигател е с тегло около 40 килограма по-лек от предшественика си, и това е фактор за добавянето на технологията ShiftCam, която добавя 10 килограма.

Новият двигател е съчетан с нова изпускателна система с два трипътни каталитични преобразувателя, като BMW претендира за по-добър въртящ момент в средния диапазон, докато отнема 3 килограма тегло.

S1000RR е стандартно оборудван с BMW Shift Assistant Pro за смяна на скорости без съединител. Също така са стандартни четири режима на каране: Rain, Road, Dynamic и Race, с три допълнителни режима Race Pro, които се предлагат като отделна добавка. Динамичният контрол на сцеплението идва и стандартно, като се използва шестосен IMU. Други електронни помощни средства включват помощ при тръгване на склон, launch control и ограничител на скоростта на пит-лейн за състезателни приложения.

S1000RR получава нова, по-лека алуминиева рамка, която позволява на двигателя да бъде по-скоро носещ елемент. BMW също така регулира геометрията на окачването, като прави ъгъла на кормилното управление по-стръмен и увеличава колесната база с 0,4 до 56,7 инча.

17-инчовите алуминиеви джанти са с 1,36 килограма по-малко от предишните джанти, но за по-нататъшно намаляване на теглото BMW предлага ковани колела и колела от въглеродни влакна като допълнително оборудване. Предното колело е свързано с двойни 320-мм дискове с радиално монтирани четири-бутални апарати. Задната част използва едно-бутален дебеломер с 220мм ротор. ABS’ът при завиване е стандартен.

Другите актуализации включват нов 6.5-инчов TFT екран и пълно LED осветление, включващо нови мигачи, интегрирани в огледалата.

BMW S1000RR от 2019 г. се предлага в два цвята: Racing Red и BMW Motorsport съчетание от Racing Blue, Lightwhite и Racing Red.

Източник: motorcycle.com