На събитието, представящо инициативите за електрически автомобили, BMW разкри нова концепция за електрически мотоциклети, наречена BMW Motorrad Vision DC Roadster. Новата концепция, подобно на концепцията Vision Next 100 от 2016 г., е интерпретация на това как би изглеждал електрическият мотоциклет при запазване на традиционната конфигурация на Boxer на BMW.

Както обяснява BMW, моторните мотоциклети, задвижвани с гориво, са проектирани с двигател като негов централен елемент, като най-ярък пример за това са безкомпромисните цилиндри, насочени навън. С електрическия мотор, обаче, мотоциклетът е сравнително по-малък, като батериите стават по-важна част от дизайна.

За концепцията на Vision DC Roadster, BMW проектира вертикално монтирана, надлъжно ориентирана батерия като централно ядро на мотоциклета. Вместо противоположни цилиндри на двигателя, концепцията има два охлаждащи елемента, издаващи се във въздушния поток. Самият двигател е компактен цилиндровиден модул, поставен под акумулатора и директно свързан с задвижващия вал. До каква степен това добавя помощни средства за охлаждане в производителността не беше обяснено, но поне можем да оценим естетическия обрат към емблематичните боксъри на BMW.

Батериите са разположени в алуминиева рамка, чиято външност е покрита с фрезовани канали, наподобяващи перките на въздушното охлаждане на боксърите на BMW.

Над тази структура е плоска, тръбна структура, която се движи точно зад дръжката към опашката. Това служи като опора за седалката и опашката, като същевременно определя силуета на концепцията на Роудстър. Като плава над рамката, тази подрамка създава илюзия за лекота.

В друга посока към традицията на BMW, концепцията използва предно окачване Duolever. Точно над колелото се намира U-образен LED фар с вградена дневна светлина. Чифт LED светлини са компактно монтирани към минималистичната опашка. Колелата са обути в специално проектирани гуми от Metzeler с пет флуоресцентни елемента с размер на пощенската марка върху страничните стени. Когато колелата се завъртат, тя създава динамичен светлинен ефект, като същевременно подобрява видимостта на мотоциклета от двете му страни.

Подобно на Vision Next 100, не очакваме Vision DC Roadster да бъде нещо повече от упражнение за дизайн. BMW инвестира сериозно в електрически технологии за автомобилния си бизнес, но трябва да се примирим, че в даден момент ще има и електрически мотор.