225 к.с., 165 килограма, неутрална под първа скорост и всичко ограничено до само 10 бройки.

“Стартирането” на доставките на RSV4 X беше оглавено от изключителния мото-тестер Макс Биаджи, който реши да изведе своя RSV4 X веднага на пистата, което потвърждава, че това е специален мотор за специални ентусиасти. Един от десетте също е на път към Андреа Яноне, един от мотоциклетистите на Aprilia. Макс и Андреа бяха сред първите, които направиха поръчките си, след като я тестваха на 23 март в Муджело по време на събитието Aprilia All Stars – големият фестивал, в който участваха 10 000 фенове.

Построен на базата на Aprilia RSV4 1100 – победител в големите сравнителни тестове, организирани от най-важните списания за мотоциклети в света, през април Aprilia RSV4 X беше „разпродадена“ няколко часа след отварянето на онлайн резервациите.

Състезателният опит на отдела е използван изцяло, за да олекоти Aprilia RSV4 X и да постигне изключително сухо тегло от 165 кг. Aprilia Racing е избрала серия от изискани и леки компоненти, като например въглеродните спойлери – акцентирани със специална разцветла, вдъхновена от 2019 MotoGP Aprilia RS-GP, както и по-лек резервоар. Друг очевиден спортен елемент, е състезателният панел, чрез който се настройват основните електронни контроли на RSV4 X. Съществуват множество детайли от алуминий, като лоста на съединителя, предпазителя на лоста на предните спирачки, предпазители на капака на двигателя, регулируемите степенки и горната кормилна плоча – важни детайли, които допринасят за допълнително спестяване на тегло. Кованите магнезиеви джанти Marchesini увеличават вече ефектното управление на RSV4 и този модел идва с гуми Pirellislick.

Неподражаемите V4 с 1078 куб.см. се приготвят директно от Aprilia Racing, най-модерната платформа на Piaggio Group за развитието на технологиите, прилагани към мотоциклети. Тази специална подготовка включва ръчно сглобяване и последваща фина настройка, точно както се прави за състезателните двигатели. Системата за синхронизиране използва нови всмукателни разпределителни валове, нови възвратни пружини на клапана и много други.

Изпускателната система Akrapovic разполага с титаниеви колектори и карбонов завършек, а въздушният филтър е заменен със Sprint Filter елемент, който предлага най-високата проницаемост от наличните на пазара (както и е водоустойчив). Електронната фина настройка се гарантира от специфично картографиране на ECU. Тези компоненти осигуряват увеличаване на максималната мощност, от вече отличните 217 к.с. за стандартния модел, до впечатляващите 225 к.с. Aprilia V4 е оборудвана със системата ANN (Aprilia No Neutral), скоростната кутия с неутрална скорост разположена под първа предавка, което ускорява превключването от първа на втора и предотвратява от грешки при смяна на скоростите. Решение, което произтича директно от опита на Aprilia в SBK и MotoGP и което се предлага на модел за публична продан за първи път.

Друго нещо, което се случва за първи път е спирачната система Brembo, като фирмата е избрала Aprilia RSV4 X за дебюта на своите GP4-MS.

Aprilia RSV4 X е част от програмата Factory Works, стартирана от Aprilia Racing – уникална в света, тя отнема технологията, разработена за Aprilia RSV4, седемкратен световен шампион в Superbike, и я прави достъпна за тези, които планират да се състезават на високо ниво в първенства или които искат RSV4 с оптимизирана производителност за използване на писта.