EICMA, Международното изложение за мотоциклети в Милано, винаги е едно от най-горещо очакваните събития в календара на две колела. Шоуто прави едни от най-големите разкрития на нови модели и новини на годината и 2019 г. не беше по-различна. Тази година имаше силно присъствие туристически мотоциклети, тъй като този сегмент продължава да се развива, но това не попречи на Honda да грабне вниманието с изцяло новия си вдъхновен от MotoGP спортен мотоциклет. Това са пет от най-вълнуващите мотоциклети, разкрити в EICMA тази година.

Ducati Scrambler Desert X Concept

Вдъхновен от класическите рали мотоциклети и легендарният шампион на Дакар – Cagiva Elefant, Ducati със своя Scrambler Desert X показаха по-голяма и по-хардкор версия на Пустинния кон. По-фините детайли са оскъдни, но изглежда, че нищо не пречи този силно модифициран Scrambler да влезе в производство. Desert X използва Scrambler 1100 като своя основна архитектура, гордо качил се на 21-инчови предни и 18-инчови задни гуми Pirelli Scorpion и има не по-малко от четири резервоара за гориво за каране на дълги разстояния.

Harley-Davidson Pan America

Имайки предвид последните съмнителни маркетингови сюжети на Harley-Davidson, като случайно спонсориране на X-Games и хедлайнинг в музикален клип на Katie Perry, може да се каже, че американският производител на мотоциклети се хвърля на различни посоки, за да види къде ще пробие. Това включва и изцяло новият, първи в историята приключенски мотоциклет Harley-Davidson – Pan America, който направи своя официален дебют в EICMA тази година. С начина, по който на мода идват туристическите мотоциклети, Harley Davidson инвестира надеждите си в Пан Америка, но виждайки как това е първото начинание на марката в тази насока, няма начин да се каже колко конкурентен ще бъде моторът.

Honda CBR1000RR R

Най-големите новини дойдоха от Honda, касаещи изцяло новия спортен мотоциклет CBR1000RR-R. Поемайки здравословна доза вдъхновение от печелещия в състезанието, доминиращ в серията MotoGP мотоциклет на Honda, очаква се новият CBR главоломно да повиши летвата за Honda. Пълноцветният TFT дисплей и пакетът с електроника се отличават с електронно регулируемо окачване и нови показания като сензор за наклон при завиване. Според медийния сайт на Honda UK, новият двигател се очаква да развие около 214 конски сили.

KTM 390 Adventure

Обикновено приключенските мотоциклети са склонни да бъдат по-тежки, а високите седалки могат да бъдат плашещи и прекалено раздвижени за по-ниските мотоциклетисти. Сега, когато има забележим интерес към категория „Adveture“, е добре да погледнем производители, които се грижат за масовото население и изграждат по-малки и по-достъпни мотоциклети. KTM 390 е интелигентен ход от страна на австрийската марка. KTM осигурява възможност за приключенско каране на по-младите и нови ездачи и тъй като тези мотоциклетисти с времето придобиват повече опит и търсят надграждане, има причина да останат лоялни към марката, особено след като KTM вече има офроуд опции в почти всяка категория по размер.

Husqvarna Norden 901

На щанда на шведската сестра на KTM, Husqvarna Norden 901, счупи рекорда и вече носи титлата на първия истински Adventure Touring мотоциклет на марката. Стоейки на 21-инчови предни и 18-инчови задни колела с телени спици и спортен TFT дисплей от две части, Husqvarna казва, че Norden 901 е създаден да влиза в категорията лек мотоциклет. Той се основава на KTM 790 Adventure, така че ще бъде интересно да се види колко различни са преживяванията в ездата на двата модела.

Източник: Forbes.com