Правилното налягане предотвратява лошото представяне

Подходящото налягане в гумите е доста важно. Ниското налягане може да означава непредсказуемо сцепление, по-голям шанс за плоско или „еластично“ усещане. Нито едно от тях не благоприятства доброто каране. Вашето моторно превозно средство може да върви по един или друг начин, но дори и да не го усещате, неправилното налягане може да предизвика проблеми.

Проверявайте редовно налягането

Това звучи безсмислено, нали? Проверявайте редовно налягането на гумите, когато правите нормалното си каране. Проверявайте налягането на гумите си всеки ден, когато сте на дълъг път. Проверете го преди лягане, след като сте паркирали за няколко часа, или го проверете на сутринта. Това ще ви даде предварително предупреждение за проблеми с бавно изтичане.

Имайте предвид, че мотоциклетите и гумите са различни. Надуйте гумите на мотоциклета си на налягане, отбелязано в ръководството.

Проверете студените гуми

През нощта или сутрин? Тъй като топлината увеличава налягането на газта и гумите ви няма да отчетат правилното налягане, ако ги проверите, докато са горещи. Всички производители предвиждат определено налягане за студени гуми. Ако те винаги са на една и съща температура, ще получите последователни показания. Имайте предвид, че това не е точна наука. Поставете ръката си върху гумата: ако чувствате топлина, гумата не е студена.

Използвайте добра апаратура

Много измервателни уреди могат да варират помежду си в измерването. Ако използвате същия манометър на гумите си през цялото време, ще знаете дали има някаква промяна. Струва си да имате добър уред за измерване на налягането в гумите.

Защо това е важно?

Прекалено меката гума може да се откъсне от борда и това може да стане лошо много бързо. Един вид меката гума може да почне да се огъва и да ви накара да мислите, че нещо не е наред с вашия мотор. Това потенциално ще доведе до прегряване и причинява неравномерно и преждевременно износване. Прекалено твърдата гума няма да има сцеплението, което трябва да направи и също така ще направи много грубо пътуването ви. Така че, златното правило е: не прекалено твърда, не прекалено мека. Обърнете внимание на начина, по който моторът се чувства с гумите си при дадено налягане и се чувствайте свободни да играете с него в рамките на разумното. Дръжте гумата напомпана според вашите предпочитания и се уверете, че тя остава такава.