Да, знаем, че сте чували този въпрос многократно, но наистина – колко струва главата Ви? След като Ви показахме топ 10 на най-продаваните каски за 2018г., които съчетаваха качество и цена, редно е да Ви покажем какво бихте могли да си купите, когато се стремите към най-висок клас екипировка, комбинирайки безопасност, комфорт, дизайн и практичност.

6D ATS-1

В продължение на десетилетия конструкцията на каската е била една и съща: полистиренова обвивка заобикаляща главата и е била построена, за да се смачка при удар, поглъщайки силата на удара, така че главата да не пострада. Но с развитието на мотоциклетите, каските 6D пристигнаха. Каската ATS-1, сертифицирана DOT и ECE 22-05, подобно на останалите 6D, използва технологията си за ODS (Omni-Directional Suspension), за да намали преноса на енергия към главата/мозъка по време на удара много повече, отколкото традиционните каски.

Компромисът за иновативните ползи за безопасността на 6D е каска, която е малко по-изпъкнала от каска без технологията ODS. 6D има три размера на корпуса, но тестваният среден размер ATS-1 използва голяма обвивка. И въпреки че корпусът му е изработен от 3k карбон, везните показват, че ATS-1 тежи средно 6.4 унции повече от конкурентните модели от същия размер.

Повече информация за тази иновативна каска можете да намерите на уебсайта на 6D.

AGV Corsa R

Разбира се, бихте могли да се възползвате от Pista R (или ако желаете репликата на Rossi), но тази каска е само за състезатели, с няколко неща в повече, които няма да намерите в Corsa R. Иначе, Corsa R е безкомпромисна улична/пистова каска. Високо аеродинамичен дизайн, направен от въглероден, кевларен и фибростъкло композит. Предлага се в четири размера на черупката за по-добро прилягане към крайния потребител. Corsa R се отличава с реверсивна коронка, 0.5 мм дебела козирка с вложки, Pinlock и изключително широко зрително поле. За да научите повече, посетете уебсайта на AGV.

AGV SportModular

С тегло 3.0 lbs, SportModular е изграден изцяло от карбон. AGV казва, че този флип отговаря на същите стандарти за безопасност, както и на каската Pista R MotoGP – докато тежи по-малко от състезателния си брат! Създаден за спортния и туристически ездач, AGV казва, че са прекарали безброй часове в работа по аеродинамичния тунел, за да направи SportModular аеродинамичена и тиха, като същевременно осигурява добра вентилация и стабилност. Повече информация посетете уебсайта на AGV.

Arai Corsair-X

Репутацията на Arai е на върха, когато става въпрос за безопасност, а Corsair-X е перлата на короната в състава. Същата каска, която състезателите носят на MotoGP и WSBK, Corsair-X представлява най-доброто, което Arai може да предложи – макар и от гледна точка на безопасността, всеки Arai, независимо от модела, отговаря на същите вътрешни стандарти за безопасност, и са както DOT, така и Snell сертифицирани. Всеки Arai е ръчно изработен от експерт, майстор в Япония и е изграден около формата R75. Това означава, че всеки Arai включва непрекъснат радиус на кривата най-малко 75 mm. Тази форма, според Arai, осигурява оптимално разпръскване на енергия при катастрофа, като същевременно отрича възможността шлемът да се хване на остър предмет или препятствие, докато се преобръща. Това, което отличава Corsair-X от останалата част от линията на Arai, е екстремното количество вентилация, открито навсякъде, което позволява на мотоциклетиста да остане по-хладен, по-дълго – което е от жизненоважно значение за концентрацията по време на състезанието. Научете повече на сайта на Arai.

Bell Pro Star Flex

Преди десетилетия Bell Star беше каската с главно “К”, която можеше да се постави върху главата, защото това беше единствената каска. Новата разработка на Bell е Pro Star Flex. Най-лекият и усъвършенстван шедьовър на Bell, Pro Star Flex се отличава с обвивка от въглеродни влакна, подсилена с Textreme – по-лек и по-тънък карбонов плат. Подпомагайки защитата на Вашата глава от силата на удара, Flex дизайнът включва три различни слоя материал с различна плътност – EPO, EPP и EPS – за най-добра абсорбция на въздействието от ниско-, средно- и високоскоростни катастрофи. Също така, магнитните възглавнички за бузите, огромното поле на видимост, специалната подплънка за влагата и отличната вентилация, допринасят за чувството за класа на каската. Отидете на сайта на Bell, за да научите повече.

Bell SRT-M

За премиум модулната каска на Bell, а именно SRT-M , можем да кажем, че много мисъл е инвестирана в дизайна. От аеродинамичната си форма, до вентилационните отвори, дори до формата на вътрешния сенник за слънце (очила) и удължението за устни, което помага да се блокира притока на въздух, който се появява под брадичката и пречи на очите ви. С правилно поставени канали за очила и джобове за комуникационни системи, SRT-M наистина мисли за всичко, когато става въпрос за практичната улична каска. За да научите повече, посетете уебсайта на Bell.

HJC RPHA 11 Pro 

RPHA представлява горната част на линията, когато става въпрос за HJC, а RPHA 11 Pro е най-доброто предложение по отношение на пистови каски от страна на корейския производител. Напоследък HJC става известен с лукавите графични дизайни, които поставят на каските си, в резултат на партньорствата, които са създали с франчайзите Marvel, Disney/Star Wars и Pixar. Но ако се фокусираме върху картинките можем да пропуснем всъщност колко добра каска всъщност е RPHA 11 Pro. Изработена от композитни материали, 11 Pro е изненадващо удобна каска с отлична аеродинамика и вентилация. RPHA 11 Pro има много премиум функции като другите, но идва на цена, която е много по-лесна за преглъщане. Научете повече на уебсайта на HJC.

Shoei RF1200

Когато става дума за пълнофункционалнa уличнa каска, името Shoei RF е легендарно. С RF1200 легендата продължава. Отличаваща се с по-тънък профил в сравнение с предшественика си RF1100, RF1200 също е по-аеродинамичен. Изработена от шестпластова матрица от различни влакна от фибростъкло и органични смоли, двуслойният EPS лайнер на RF1200 включва различни плътности, като същевременно позволява хладен въздух да преминава през вградените канали. Като цяло, RF1200 придава изключителен комфорт, който познаваме и обичаме от Shoei, с отлична защита, видимост и вентилация. Прочетете повече за тази каска на уебсайта на Shoei.

Shoei Neotec II

В случай, че не сте забелязали досега, в класацията ни има няколко флип каски. Те са практични и удобни – имат всичко, което искаме в ежедневната улична каска. Една от най-добрите е Neotec II. Няколко подобрения бяха направени в аеродинамичния тунел, за да се подобри Neotec II в сравнение с предшественика му, което доведе до модулна каска, която е по-аеродинамична, по-тиха и с подобрена вентилация. За пълната оценка на Neotec II, посетете уебсайта на Shoei.

Shoei X-Fourteen

Ако искаш да носиш същото, което е на главата на Марк Маркес, тогава Х-Fourteen от Shoei е твоята каска. Най-доброто от най-добрите, X-Fourteen е конкурент на всяка състезателна каска. С помощта на тестовете за аеродинамични тунели, X-Fourteen е най-аеродинамичният модел от серията X към днешна дата, с подвижни и/или сменяеми крила, които отговарят на нуждите на ездача за конкретната писта. Аеродинамичният тунел също спомага за дизайна на вентилацията, тъй като шестте входни отвора работят заедно с шестте изпускателни отвора за отличен въздушен поток. Има дори вентилационни канали, оформени около бузите, за да охладят ездача в тази област. Комфортът на X-Fourteen, тъй като един от четирите размери на корпуса със сигурност ще се побере в повечето форми на главата, а патентованата система за въртяща се втулка позволява по-добро зрително поле в затворено положение. Двуслойният EPS лайнер с двойна плътност разпръсква енергията на удара, а подложките за бузи с бързо освобождаване (видими на всички модели на Shoei) улесняват свалянето на каската, ако има нужда.

Макар и скъпи, всички тези каски си заслужават инвестицията. Дори да не са качваме на машините си с идеята, че ще имаме нужда от здрава каска, никой от нас не е застрахован от инцидент. Карайте внимателно и нека вятърът бъде с вас!

Източник: motorcycle.com