В днешно време голяма част от запалените по високите скорости мотоциклетисти ходят на писта, за да си направят кефа и да изкарат целия адреналин от тялото си, който не могат в градски условия. Така че, опитвайки се да разпространим религията на  track day’a, сме събрали този списък с 10 причини, поради които трябва да се регистрирате поне за  ден на писта.

10. Прекарвате време с хора точно като вас

Да,  всеобщо приетият образ на мотоциклетиста е на индивидуалист на две колела. Макар че има известна истина в това – когато става въпрос за останалата част от света на не-мотоциклетистите – ездачите са склонни да се събират заедно. Социалният аспект на ездата е още по-интензивен, когато започнете да карате пистата. Запознаването с други състезатели със същия интерес може да бъде началото на големи приятелства. И нищо не може да се сравни с адреналиновите разговори след тренировката, след като сте направили няколко обиколки с приятел.

9. Няма актове за превишена скорост

Няма по-добър начин да изсмукате забавлението от хубаво пътуване, от това да видите мигащи червени и сини светлини и палка на МВР. На пистата няма да имате този проблем. Единственото правило за скоростта е, че не бива да яздите отвъд възможностите си и да паднете.

8. Готино облекло

Докато закупуването на кожен екип за каране на писта може да бъде пречка при първия път на пистата, на някои от пистите може и да ви позволят да излезете с текстилни костюми, ако те отговарят на стандартите на пистата. Питайте. Все пак, знайте, че в крайна сметка ще искате пълен кожен екип, и както първото си каране на първия си мотоциклет, никога няма да забравите момента, в който се хлъзнете в първия си комплект кожи.

7. Около слепите завои не се крият изненади

На улицата, дори и да сте запознати с пътя, всеки завой притежава потенциал за изненада. На пистата ще преминете през една и съща поредица от завои многократно, което ви дава възможност да работите върху техниката си за този конкретен вид  завой. Също така има  и персонал, които да ви предупреди с жълт флаг, ако нещо се е случило, което изисква вашето внимание.

6. Малки парчета гума

Технологията на съвременните гуми трансформира това, което обикновеният ездач може да направи на пистата, правейки събитието по-бързо, по-вълнуващо и по-безопасно. Независимо от това колко дълго сте яздили, има нещо уникално удовлетворяващо от гледането на задната гума, която е била затворена чак до краищата й. Откъснете едно от тези малки топчета гума от ръба, завъртете го между пръстите си и се насладете на момента.

5. Мускулна треска

Е, вероятно няма да почувствате това на пистата, но на следващия ден може да го почувствате, когато станете от леглото. Не-ездачите никога няма да разберат колко физически натоварващо е да се кара мотоциклет бързо по пистата. Тъпо – те губят. Единственото нещо, което е по-хубаво от събуждането с мускулна треска в деня след деня на пистата, е усещането, че сковаността изчезва, докато карате първата сесия на втория ден на пистата.

4. Осъзнаването, че не мотоциклетът а самите вие имате нужда от подобрения

Не се притеснявайте, всички сме го изпитали на пистата. Лягаш в завоя, на предела на възможностите си и изведнъж някой на по-малък, много по-малко мощен мотоциклет те задминава отвън, сякаш ти си спрял. Може би след това използвате повечето си конски сили, за да ги настигнете на правия чучастък, но постепенно, неговата “по-малка” машина ви оставя в точка. Не, не се нуждаете от по-нова генерация или ремап…може би просто трябва да вземете тези пари и да ги инвестирате в нещо, което ще изплаща дивиденти всеки път, когато карате, като мото училище за напреднали, за да надградите уменията си.

3. Надрани/износени слайдери

Подобно на сварената гума, има нещо силно задоволително в чифт добре изтъркани слайдери. С течение на времето ще откриете, че започвате да ги използвате по различен начин. Първоначално просто се опитвате да ги докоснете със земята. С напредването на техниката те се превръщат в сензор, с който следите колко дълбок ъгъл на завиване имате.

2. Придобиването на нови умения

Карането на писта е огромно забавление, но наистина целта е напредък в уменията. Няма по-безопасно място да се научите как да се справяте с тези завои, с които се борите, или да постигнете бързина по нова техника. Ако направите грешка, имате достатъчно място за балотаж, за да съберете мотоциклета и да се върнете, за да опитате отново. Това не можете да го направите на улицата.

1. Превръщате се в по-безопасен уличен ездач

Както казахме по-горе, крайната цел на пистата е да ви превърне в по-добър уличен ездач. Да, някои хора стават състезатели и това е доста готино. Реалистично, обаче, повечето ездачи на писта са щастливи да продължат да карат само пистата. Когато след каране на писта излезете на улицата, ще откриете, че можете да обработите повече информация за ездата и скоростите изглеждат по-ниски. Двете от тях се комбинират, за да направят карането ви на улицата по-безопасно и по-забавно, тъй като вече ще имате тренинг да се справите с това, което пътят ви поднася.

Ние, от Sofia Riders, ви приканваме да опитате усещането на пистата. Гарантираме, че няма да съжалявате. Всъщност, вероятно ще се чудите защо не сте започнали да го правите по-рано. И запомнете от нас – националната пътна мрежа не е състезателна писта, затова спазвайте закона за движение по пътищата и изкарвайте адреналина си на специално обособените за това места.