С мотошествия в София, Стара Загора и Шумен дамите с мотори в България ще отбележат днес, 1 май, Международния ден на жените мотористи. Честването на празника започва като инициатива на сайта Motoress.com и неговият директор – ентусиастката Вики Грей, целяща да обедини все повече дами с мотори под мотото “Просто да покараме” (Just Ride!). По традиция денят се празнува първата събота на месец май.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Международният ден на дамите с мотори не е нито благотворително каране, нито представяне на дадена марка, а просто цели да събере на “едно място” в едно и също време любителките на мотоциклети по целия свят. Независимо дали карате 150 сс скутер или 1500 сс круизър, веднъж, качили се на мотоциклет, вие ставате част от най-масовото дамско мото-мероприятие.

Първият международен ден на жените-мотористи се провежда на 4 май 2007 година в Канада, където 14% от дамите карат мотори. Техният брой нараства все повече във всяка една точка от света. Още в първото си издание празникът добива глобална популярност, като в мероприятията се включват любителки на двуколесните от САЩ, Канада, Европа и Австралия.

През 2010 част от инициативата стават и мотористките в Южна Африка. Сега, 10 години по-късно, в събитията по случай Международният ден на жените-мотористи участват ентусиастките с мотори от почти всяка една точка на земното кълбо. Същата година Международният ден на дамите с мотори е признат и от Световната мотоциклетна федерация (FIM).

ДНЕС В СОФИЯ

В България Международният ден на жените мотористи се чества за 4-ти път. Шествието в столицата се организира от Сдружение на Жените мотористи (Lady Bikers MPowered Българя). Точно в 11:00 часа празничното мото-шествие на дамите ще потегли от НИМ в посока Клуб „333“ представителство „Индиан“, ул. „Воденичарски път“ 4, по следния маршрут: -бул. България, наляво по бул. Черни връх, надясно по бул. Васил Левски до Софийски университет, наляво по улица Оборище.

По време на шествието ще има кратка спирка пред Катедрала „ Александър Невски“. Там всички спираме за 30 мин. за снимки.

В 12.00 часа групата жени мотористи се отправя в посока ул. „Г.С. Раковски“, наляво по бул. Сливница и след пресечката с Околовръстен път – вдясно към с улица Воденичарски път до представителство „Индиан“.

ДНЕС В СТАРА ЗАГОРА

След това събитието се пренася в Стара Загора, където нежното мото-шествие е насрочено за 16:00 часа. Програмата ще включва и благотворително стънт и дрифт шоу, организирано то мотогр-упа “САЛАМАР ИРИНОПОЛ” – Стара Загора с подкрепата на местния мотоклуб MC “Free Wind Riders”.

ДНЕС В ШУМЕН

Дамите с мотори в Шумен се събират от 10:00 часа на бензиностанция ОМВ-Шумен. Дестинацията е паметник “Създатели на българската държава”, а след това се включват в откриването на мотосезона заедно с шуменските мотоклубове в 11:30 часа на паркинга на Арена Шумен

Sofia Riders пожелаваме на всички дами на мотори в групата безаварийни километри!