Когато става въпрос за мотоциклети, има многобройни модели на пазара, от които можете да избирате. Това може да ви накара да се почувствате претоварени от възможностите си, особено ако сте купувач на мотоциклет за първи път.

Ако попитате другите как са придобили първия си мотоциклет, те могат да ви кажат, че това е импулсно решение. От друга страна, можете да чуете, че те са били повлияни от популярни търговски марки или това, което техните приятели са яздили по това време. Макар че няма нищо лошо в закупуването на прищявка, има и друга възможност. Можете да инвестирате повече време в проучване, за да сте сигурни, че купувате мотоциклет, който най-добре отговаря на вашите изисквания и нужди.

Ето някои полезни съвети за вземане на информирано решение:


1. Определете предпочитания от вас стил на каране

Няма по-голяма радост и вълнение, от това да пътувате по открития път с новия си мотор. Когато решавате кой мотоциклет е подходящ за вас, трябва да вземете под внимание начина, по който планирате да го използвате. Какъв тип ездач сте вие? Може би, вие сте авантюрист, който планира да направи пътуване по чужбина, искате да се возите в града или пък предпочитате да усетите тръпката от карането на писта?

2. Направете списък на задължителните неща, които искате мотоциклетът ви да притежава

Когато търсите първия си мотоциклет, трябва да намерите такъв, който отговаря на вашите стандарти в размера на двигателя, теглото и височината на седалката. Повечето от тези функции ще се основават на лични предпочитания и стил на каране. Нашият съвет е да се разходите в различните представителства, да изпробвате различни мотоциклети, за да намерите такъв, който ще ви е удобен и лесен за маневриране.

3. Ограничете избора си по категория

Мотоциклетите могат да бъдат разделени в категории, въз основа на техните специфични характеристики. Идентифицирахме някои от основните категории с обща информация за всяка от тях.

  • Cruisers: Тези мотоциклети са направени за комфорт, а не за скорост. Поради тази причина цялостният дизайн е ниска седалка с по-високи кормила. Конструкцията създава по-спокойна езда.
  • Пистови мотоциклети: Тези са по-леки и са създадени за скорост. Дизайнът на мотоциклета поставя тялото в по-легнала позиция. Може да жертвате някои критерии за комфорт, но не се отказвате от никой елемент на тръпката.
  • Dual Sport: Тези видове мотоциклети са популярни сред тези, които са притежавали кросови мотори. Те са склонни да бъдат леки, но твърди. Това ги прави много подходящи за различни терени.
  • Стандартни: Стандартният модел мотоциклет е за всеки. Въпреки че може да е тип „един размер, подходящ за всички“, тези мотоциклети все още са налични в различни размери, нива на мощност и стилове.

4. Предварително си задайте бюджет

Това е една от най-важните стъпки при всяка нова покупка. Мотоциклетите варират по цена. Когато вземате решение за бюджет, трябва да отчитате не само разходите за мотоциклета, но и застраховка, поддръжка и съоръжения. Интервалите за поддръжка ще се различават в зависимост от вашите навици на шофиране. Наличието на бюджет ще ви помогне да останете на върха на разходите и да се уверите, че вашето пътуване ще продължи гладко през следващите години.

5. Нов или употребяван?

Главен въпрос, който всеки купувач на мотоциклет за първи път има, е дали трябва да купи нов или употребяван мотоциклет. Едно от основните предимства на закупуването на нов е общото състояние. С нов мотоциклет ще получите нови функции и технологии. Не е нужно да се притеснявате за козметични щети. Когато купувате използван, вие получавате ползата от закупуването на вашия мечтан мотор на по-ниска цена. Когато вземате това решение, е важно да имате предвид бюджета си. Ако използваният мотоциклет изисква много поддръжка, трябва да го добавите в покупната цена.