Мотоциклетите се предлагат в различни форми, размери и видове. Те също се различават и по цена. Можете да закупите малък скутер или бърз спортен мотор. Всеки вид мотоциклет има предимства и недостатъци и се харесва на различни хора. Ако търсите конкретно да закупите мотоциклет със специфични характеристики за безопасност, прочетете тази статия.

Мотоциклети за начинаещи

Обикновено това са мотоциклети с малък обем (250 куб.см. – 650 куб.см.), които не притежават много мощност и следователно са доста контролируеми. Те обикновено са леки – и никога не са твърде тежки. Повечето са евтини, дори чисто нови. Отличен пример за този тип велосипед е Honda Rebel.

Основни предимства: По-трудно да се натъкнете на неприятности, което е важно съображение за нови / неопитни ездачи. Мотоциклетът за начинаещи няма да ви вдигне на задна гума и ще имате достатъчно време, за да осъзнаете колко бързо карате, преди да стане твърде късно, за да забавите времето си за реакция. Тъй като са леки, те също са и по-лесни за задържане – което означава, че няма да падне. Те също така са по-прости и по-евтини за поддръжка и ремонт. Като малки / леки мотоциклети, те обикновено доставят изключителна икономия на гориво.

Главни недостатъци: Вероятно бързо ще ви умалее. Не е задължително физически (макар и с по-малките машини, това също е проблем), но повече от гледна точка на вашия опит и нарастващо умение. Също така мотоциклетите за начинаещи имат и ниска стойност за препродажба. Тези мотоциклети също са често – макар и не винаги – твърде малки и твърде недостатъчни, за да се чувствате удобно на магистралата или за по-дълги пътувания. Имат минимална товароподемност, както и минимална защита.

Пистови мотоциклети

Тези мотоциклети са целеустремени машини, създадени да се движат много бързо и за отрицателно време. Моделите от този ешелон – наречени хиперспорт мотоциклети – са буквално готови за състезание, но със статут на улични летателни апарати, които могат да се движат със скорост над 300 км/ч. Мотоциклетите в тази категория имат малко, ако изобщо има, дизайнерски компромиси, които отклоняват абсолютната максимална производителност, както ускоряване, така и управление. В ръцете на някой с опит и умения, те могат да бъдат много забавни. В ръцете на някой, който не е опитен могат да се окажат фатални. Дори и в ръцете на експертен мотоциклетист, модерните хиперспорт мотоциклети са твърде еднообразни за редовна употреба на улицата – защото ако използвате дори половината от възможностите им на улицата, ще рискувате големи проблеми със закона.

Плюсове: Сравнително евтин начин да изпитате адреналин на високо ниво. 10 000лв ще ви купят елитен високопроизводителен спортен мотоциклет със съотношение мощност-тегло по-високо от новите модели спортни автомобили. С такъв мотоциклет можете да задминете, слагайки автомобила в задния си джоб, по права линия и (в правилните ръце) също и в завоите.

Минуси: Техният безкомпромисен дизайн ги прави трудни за управление като ежедневни ездачи, дори ако сте опитен ездач. Тяхната “ергос” (фетална позиция за ездача) може да бъде тягостна за гръба и обичайната минимална защита на вятъра (и дъжд) ви излага на повече бъдещи болежки. Повечето спортни мотоциклети имат малък или никакъв капацитет за съхранение на товар, което допълнително ограничава тяхната практичност. Но най-големият им минус – дори ако имате умения / опит да се справите с увлечението в скоростта и насладата от адреналина.

Туристически мотоциклети

Това са големи и тежки – мотоциклети, създадени за дълги разстояния. Те имат (обикновено) по-добро ерго – по-изправена стойка на седане и по-естествена позиция за езда на краката напред, което ги прави много удобни за целодневни карания. Някои имат облегалки, или ако нямат могат лесно да бъдат добавени. Туристическите мотоциклети обикновено имат големи слюди, които осигурят максималната възможна защита от вятър и дъжд.

Предимства: Тези мотоциклети са идеални за целодневни (седмични) пътувания, защото те са удобни – меки седалки, спокойна позиция на езда. Ако имат дисаги, можете да носите изненадващо количество неща – което ги прави повече от практични. Повечето от тях имат тежкотоварни / високопроизводителни електрически / зареждащи системи, което означава, че можете да свържете отоплени костюми / ръкавици – което значи, че можете да се возите с дни без да излизате много от зоната си на комфорт. И докато някои от този тип мотоциклети са свръх големи и прекалено тежки за новите и неопитни мотоциклетисти, има „средни размери“ в диапазона на 650 кубика, които не са твърде плашещи, но не и твърде малки.

Недостатъци: С няколко изключения, тези мотоциклети са тежката артилерия в света на две колела. Дори и “лекият” туристически мотоциклет, като сравнително минималистичния (без дисаги или предно стъкло) Yamaha Road Star S тежи почти 365 кг. Теглото може да е тромаво – особено при ниски скорости. Ако центърът на тежестта започне да се отдалечава от теб, моторът ще падне – и ще се нуждаете от помощ, за да го вдигнете обратно. Радиусът на завиване също обикновено ще бъде значително по-широк и като цяло тези мотори не са толкова маневрени, колкото по-малки, по-леки мотоциклети. Средните тежести са по-управляеми, но могат да бъдат бавни – и може да са твърде малки, физически, за да са удобни, ако сте по-едър човек.

Чопъри

Това са уникати или обичайно самоделни постройки с (обикновено) изпънати предни краища, модифицирани рамки, необичайно големи джанти и дебели гуми. Истинският чопър е почти задължително американски и Харли Дейвидсън по произход.

Плюсове: Не е често срещан в нашият край, защото не е фабрично произведен. Всеки един е уникален резултат от въображението и умението на собственика или дизайнера си. Ако имате чопър, никой друг няма да има мотоциклет като вашия.

Минуси: Ужасно маневриране поради завита геометрия, твърда езда и средновековно ерго. Защита от времето и насрещния вятър – нула.

Naked/стандартни

Това са мотоциклети за всичко, или поне мотоциклетии, които се опитват да правят всичко. Те не са твърде тежки – или твърде леки. Не са толкова мощни, че да ви изплашат – но не са и слаби. Те са достатъчно големи – и достатъчно силни – за да се считат за „истински“ мотори – така че са подходящи за начинаещи мотоциклетисти, много опитни ездачи предпочитат да ги карат.

Предимства: Това е отличен вид първи мотоциклет, който също може да бъде и за цял живот. Те са достъпни на цена, дори и нови. Обикновено ергосът е някъде между спокойната ездачна позиция на туристически мотор – който може да е твърде отпуснат за спортно настроените ездачи – и прибраната, прегърбена стойка на пистовия мотор, който може да бъде твърде неудобен за пътувания, които продължават повече от час. Разходът на гориво в повечето случаи е приемливо – по-добъро от пистов мотоциклет – и много по-добро от повечето големи туристически мотоциклети. Можете да добавите аксесоари като чанти и слюда, за да увеличите практичността и да подобрите комфорта на дълги разстояния – и за разлика от туристическият мотоциклет, ще остане по-гъвкав и маневрен.

Недостатъци: Тези мотоциклети не изпъкват с нищо. Те са като швейцарски ножчета. Острието може да отреже – но не като военен нож. Отвертката работи – но не толкова, колкото пълноразмерната отвертка от кутията за инструменти. Тези мотоциклетисе справят добре – но не толкова, колкото пистовите мотори. Те са по-бързи от повечето турстически мотоциклети, но не са толкова удобни.

Dual sport

Това са мотоциклети, които приличат на офроуд / мотокрос – които могат да се управляват извън пътя – но също така законно, можем да се возим и на улицата с тях.

Плюсове: С тях можете да се отклоните от тротоара и да попаднете на чакъл / трева / мръсотия – и да минете през калта (и водата). Те са 4х4 от двуколесния свят. Те също са по-издръжливи – по отношение на щетите, които ще направите, ако ги изпуснете. Защото – с идеята, че стават за каране извън пътя – те са направени да падат. Това, заедно с благият им характер и лекото тегло е причината често да ги използват за шофьорски курсове.

Минуси: По-малките кубатури са твърде леки и неподходящи за удължено високоскоростно каране. По-големите кубатури пък са твърде големи и прекалено тежки и високи, което ги прави неизползваеми от по-ниските мотоциклетисти. Никой от тях не е особено удобен, както и не са особено маневрени в завоите.

Източник: motorists.org