Обща оценка

Ducati Hypermotard 950 повече мощ, по-ниско тегло и множество детайлни актуализации са ключът към успеха на новия Hypermotard 950, превръщайки уличното хулиганче от забавния нишов сегмент в нещо по-масово на пътя.

За мнозина Hypermotard 950 е интригуващ, отличен мотор, когато е представен на изложението в Милано в края на миналата година. Новите изпускателни тръби и вдъхновените от модел 916 тръбни маршрути, разкриват стила на Ducati, и помагат да превърне Hyper от “сбирток от части” в нещо по-специално.

Мотоциклетът вече се оказа популярен в Европа, но не така стоят нещата в Обединеното кралство. В опит да обърне тази тенденция, Ducati се опитва да модернизира своето ДНК, като увеличава своята ежедневна практичност.

За мотоциклета, който предлага такива незабравими забавления, са изненадващи оскъдните продажби във Великобритания. Причината за тях, според нас, е нишовият сегмент, който не е много подходящ за британските условия.

Служителите на Ducati смятат, че Hypermotard 950 е един от най-добрите мотоциклети на компанията, която е базирана в Болоня. “Няма нищо по-хубаво от този необуздан, безмилостен звяр с дроселова клапа, който е подходящ и за спокойно каране, където усмивките от изминалите километри могат да бъдат гарантирано доставени.”

“Трудно се намират негативи на мотоциклета, но вероятно един от малкото такива, е липсата на уред за нивото на горивото. Разбира се, това е несъществена част, като се има предвид производителността и технологиите заложени в него. Ducati Hypermotard 950 е добре подбран, цялостен пакет, имащ достатъчно арсенал, за да задоволи всеки един мотоциклетист на планетата, разбиращ от естетика.”

Качество на каране и спирачки

Факт е, че Hypermotard 950 е много висок мотор. Докато височината на седалката е 870мм, ширината на седалката е подрязана със значителните 52мм (благодарение на новото “магаре”), което позволява много по-тясно разположение на краката, за да може ездачът да стъпи с цяло ходило на земята.

Освен това, седалката е плоска и далеч по-удобна от тази на старите 939, което прави ежедневните придвижвания с мотоциклета много по-приятни.

Голям акцент беше поставен върху това, че новият Hypermotard 950 е по-лек с 4 кг от 939. Това е постигнато чрез множество олекотявания на рамата, включително дебелината на профилите на “магарето”, която е намалена от 3мм на 2.5мм. Още един фактор е магнезиевият двигател, който сваля още 1.5кг.

Излишно е изтъкването, че свалянето на 4кг е изключително важно за този мотор, защото не е, но няма съмнение, че 950 е по-добър при завиване с по-висока скорост, защото е по-стабилен от предшественика си. Геометрията на шасито е идентична с тази на 939, така че можем да предполагаме само, че кулминацията от “диета”, по-мекото окачване (с нови алуминиеви колове) и подобрената ергономичност са колективно отговорни за тази стабилност.

Hypermotard все още се нуждае от особен стил на каране и предпочита стандартните супермото техники като: остро спиране и обиране на скоростта в апекса.

Някои се оплакват от липсата на усещане на спирачката, но това е само страничен ефект от мекото окачване и повече от добрата си спирателна сила, които натоварват предницата. Но така или иначе, при 950 има и нелоша задна спирачка, за да помага на мотора при завиване, особено при спускане.

Двигател

Ducati Hypermotard 950 получава нови цифри (950 вместо 939), но реално двигателят остава същия – с 937 кубически сантиметра.

Заложените цифри подчертават увеличаването на мощността с 4 к.с. спрямо 939, благодарение на новите бутала, по-високата степен на компресия, новото профилиране на камерата и по-големите 53-милиметрови глави.

Моторът губи малко пикова сила, защото е пожертвана за по-ранен въртящ момент, но благодарение на това, той е толкова е рязък, че рядко се налага да стига до най-високи обороти. Също трябва да се похвалят и електронните anti-wheelie блокажи, които подпомагат по-агресивно каране.

Оборудване

Веднага ви посреща новият TFT дисплей, който е взаимстван от Panigale V4, което със сигурност добавя блясък на 950. Освен това Ducati 950 има Traction control, Wheelie Control, Bosch Cornering ABS, а вече разполага и със същата технология “Slide by Brake“, която преди беше запазена само за Panigale V4.

Системата, по същество, позволява прекомерното използване на задната спирачка, като използва 10° на пързаляне, преди да е нужна електронна намеса чрез IMU на Bosch, поставяйки пързалянето отново под контрол. Звучи страхотно за супермото лудуване, нали?

Може би по-опитните „карачи“ ще предпочитат конвенционалния метод за спиране, чрез използване на двигателната сила, тъй като електроника често прониква и нарушава вашата плавност. Но също трябва да се отбележи, че ABS не може да бъде деактивиран в никакъв режим.

Всичко се управлява чрез комуникационна апаратура и пълноцветен TFT 4.3 инча дисплей, чрез който можете да изберете три режима на каране.

Изтачник: motorcyclenews.com