Тази неделя Vinales взe първата победа за Ямаха от сезона в холандския кръг на MotoGP с Асен, след като се отдръпна от Marquez в заключителния етап на състезанието.

Звездата-новобранец – Quartararo, който започна състезанието от по-задните позиции, прекара голяма част в челна позиция, но трябваше да отнеме от газта по време на някои високо-скоростни участъци, тъй като моторът му влизаше в резонтанс. Французинът, който все още се възстановява от операция на ръката, в крайна сметка се установи на трето място и зае вторият си подиум подред.

Vinales и Quartararo избраха твърдата задна гума, а Marquez – който разширява преднината си пред Dovizioso – мека.

Зад тях финишира Dovizioso, който не успя да демонстрира скоростта на Ducati този уикенд. Той бе следван от третия мотор на Yamaha с Morbidelli и съотборника oт Ducati – Petrucci. Топ 10 допълниха Cruchlow, Mir, Miller и Iannone с Aprilia.

С невероятен старт Rins поведе колоната след първия завой, а зад него на втората позиция излезе неговият съотборник Mir, който стартира пети. В средата на втората обиколка Rins не успя да вземе деветия завой и падна с мотора си, като това сложи край на шансовете си за победа.

В четвъртата обиколка състезанието приключи и за Rossi и сателитният пилот на Honda Nakagami.

В генералното класиране Marquez увеличи аванса си и вече е с актив от 160 точки, следван от Dovizioso – 116 точки. Petrucci напредна с една позиция в подредбата и зае трето място с актив от 108 точки, а Rins – четвъртото с актив от 101. Пети е Valentino Rossi със 72 точки.