Италианецът Данило Петручи стартира трети и на няколко пъти заставаше начело на състезанието. В крайна сметка той грабна победата днес, на своя територия в Муджело, след като мина Довициозо и Маркес в един ход в началото на финалната обиколка!

Маркес успя да запази първата си позиция в класирането с актив от 115 точки като завърши на второ място, а Довициозо се задоволи с трета позиция, което го остава втори в общата подредба със 103 точки.

Aлекс Ринс, който финишира четвърти и запази третото си място в генералното класиране с 88 точки, финишира сателитният пилот с Honda Такааки Накагами, следван от Маверик Винялес с Yamaha и Микеле Пиро, който караше с уайлд кард за Ducati. Осми завърши Кръчлоу, а зад него се нареди Пол Еспергаро с КТМ. Топ 10 допълни Куартараро, който стартира втори, след добра квалификация.

Както винаги, на живописната писта в Муджело, се случи нещо, което нито зрителите пред екрана, нито оцветените в ярко жълто домакини в подкрепа на Роси очакваха. Изцяло лош уикенд за фаворита на мнозинството от любителите на MotoGP – той започна на 18-то място в решетката след потресаваща квалификация и стана още по-зле, след като падна още в първата половина на състезанието.