Honda VTR1000 SP-1 е конструиран с оглед на конкуренцията. Раната на Ducati, направляваща светлината на прожекторите в златната епоха на “World Superbikes”, японският V-образен “звяр” се е доказал като способна машина с много удари по европейските и японските си конкуренти.

Предлагайки известна степен на изтънченост в класа на “супербайка“, моторът сега прави възраждане на пазара, с добрите си качества, които държат цените изключително високи. Припомнете си повече за машината с помощта на нашето подробно ръководство по-долу.

Оригиналният тест
„Той не се “събужда” в шумния стил на италианския си V-образен близнак Дукати. Вместо това Honda 999cc стартира с приглушен тон, но с повишаване на оборотите, показва своят истински “глас” . Увеличаващите се изпускания на газове през генерацията доставят дълбока бучаща симфония. На звук е като италианския си брат, но липсват вибрациите.”

Какъв е SP-1 днес?
SP-1 все още изглежда “железен” днес. Със своята комбинация от успех на WSB и ръчно изработеното качество на HRC, той е икона в света на моторният спорт.

Тази награда обаче не e дошла веднага. Всъщност, имаше време, когато V-образният близнак изчезна напълно от мода и можеше да се купи много евтино. Връщайки се с 10 години назад, можехме да си го приберем в гаража за малко над 3378.38 Евро.

Днес той се радва на възраждане – както по търсене, така и по цена. Това “моторче” от 2002 г. в момента върви за около 5630.63 Евро, а на различни места се предлага и за по-големи суми. SP-1 е един от последните спортни мотоциклети с пряко влияние от HRC (почитаното от компанията състезателно подразделение), с трибуквеното лого както на капака на магнезиевия съединител, така и върху картера, което показва състезателните намерения на модела.

Спецификациите на окачването са впечатляващи дори по днешните стандарти. С мощни, напълно регулируеми вилки от 43 мм отпред и заден шок на “Showa” за по-бърза настройка на окачването.

Спортна позиция за каране
Позата на ездача е изцяло спортна. Единичната седалка и дългият обсег на ръкохватките кара мотоциклетиста да се почувства оживен и ангажиран. Междувременно, цифровият LCD дисплей (който изглежда съвременно и към днешна дата) реагира незабавно на всяко действие на “супер-revvy 999cc 90-градусова V-двойка”.

Всъщност близнакът с голям капацитет все още носи добри спецификации по днешните стандарти. Неговото водно охлаждане, DOHC, двигателят с впръскване на гориво дава незабавен удар от ниско надолу в диапазона на оборотите, с пикова мощност, която все още предлага повече от достатъчно за днешния спортен притежател.

На старта си Honda претендира за 134 к.с. за SP-1, но когато е тестван на динометър, всъщност се измерва между 115 к.с. и малко под 120 к.с.

Устойчиво шаси
Шасито се чувства твърдо и спортно когато започнете да увеличавате темпото.

При по-гладки пътища, VTR се чувства уравновесен – с предвидими реакции на завои, независимо от скоростта. Това може да бъде допълнително подобрено чрез монтиране на нови спортно-туристически гуми, които имат силата да подобрят всеки аспект от завиването на мотоциклета.

Присъда
За всеки, който търси мотор, който ще остави следа в историята на мотоциклетизма, SP-1 е един добър избор. Той е много практичен и динамичен, а двигателят – надежден.

Цените се повишават и в момента можете да очаквате да платите между 5630.63 и 12387.39 евро, в зависимост от възрастта, пробега и състоянието. Горният ценови диапазон действително се отнася за мотоциклети с изключително нисък пробег, в изключително отлично състояние.

Механикът: Скот Буллет
„Моят SP-1  ми е любимец. Това е мотор, който има много характер и ще ви даде хиляди километри усмивки.”

„Един малък минус е, че когато моторът се движи в неблагоприятни условия, позволява корозиране.”

„Корозията може да повлияе и на тръбите на охладителя, затова е хубаво да проверявате дали има течове от време на време.”

“Съединителят може също да бъде малко проблемен, но редовно ревизия и поддръжка, решават този проблем.”

„SP-1 се нуждае от проверка на клапаните на интервали около 30 000 километра, но това трябва да се направи от обучен техник на Honda. Цената варира около 373.36 Евро, отнема пет часа, за да завърши и включва масло, маслени филтри, дребни части и труд.

“Собствениците на тези мотоциклети, се “радват” на всички аспекти от притежаването им.”

Източник: motorcyclenews.com