Защо по-доброто положение на тялото на мотоциклета ви прави по-бързи и по-безопасни и как да го постигнете?

Постигането на добра позиция на тялото на вашия мотоциклет ще ви направи по-бързи по завоите и, вярвайте или не, много по-безопасни. Ето 10 неща, които трябва да знаете за положението на тялото на мотоциклета.

Наклоняването е реално нещо

Всички най-добри спортни състезатели не са неподвижни на седалките на мотоциклетите си – те непрекъснато се движат. Чисто заради физиката на мотоциклета и процента на теглото му, който ездачът прави, наклонявайки се от мотора, той оказва огромно влияние върху манипулацията. Овладяването на тази техника ще ви помогне да се ориентирате по-бързо и по-безопасно.

Първо гладко, после бързо

Не става дума само да приличаме на състезатели. Изкарването на теглото ви от мотоциклета означава, че самият мотор може да се изправи малко повече в завоите. Знаем, че звучи нелогично, но ще разгледаме как да практикуваме това. Когато мотоциклетът ви не стърже степенки в завоя, вие също имате по-голяма площ за контакт с гумата, по-голяма свобода за грешки и възможност за по-късно спиране и ускоряване.

Доверете се на гумите си

Дори когато „висите“, не е добре да сте плахи. Вашите гуми имат повече сцепление, отколкото си мислите, и ако имате притеснение, може би е време да излезете на хубав, чист, сух паркинг и да проверите границите на гумите на мотоциклета и нервите си. Гарантираме, че моторът може да се наклони повече, отколкото си мислите. Комбинирайте това с добра позиция на тялото и ще бъдете неудържими.

Защо работи?

Ако можете да си представите центъра на тежестта на вашия мотоциклет като точка вътре в самия мотор, всичко, което правите, за да преместите собственото си тегло от тази точка, ще промени динамиката и управлението на вашия мотоциклет. Колкото по-далеч се накланяте, толкова повече мотоциклетът ще се обляга срещу вас и обратното.

Опитайте

Вече сте там, на сухия, чист и ненатоварен паркинг. Сега, карайте мотора си по права линия. Отлепете една буза от седалката и опитайте да „целунете” огледалото. Това премахва тежестта на торса ви и го поставя паралелно на пътя. Дръжте се по права линия и обърнете внимание на това, което моторът прави под вас. Когато се наклоните на мотоциклета, машината компенсира. Сега завъртете мотоциклета в посоката, в която се накланяте, и обърнете внимание колко стегнато можете да завивате, без да се налага данакланяте много мотоциклета. Това е практически магия!

Степенките

Съзнателно усетете резервоара с бедрото и коляното си. Останалата част от теглото ви може да премине на краката ви, в стъпалата, но да държите вътрешното стъпало достатъчно свободно, за да можете да завъртате крака си. Не забравяйте да държите тежестта си извън кормилото, така че вашето управление да е безпрепятствено, а моторът може да се движи и да се коригира. Докато се подготвяте за следващия завой, поставете тежестта си през краката си и плъзнете задника си на противоположната страна, без да подскачате на седалката или кормилото –  трябва просто да е плавен преход.

Помощ за ергономичност

Моторът, който ви подхожда добре, ще бъде по-лесeн за придвижване. Ако сте прегънати на малък мотоциклет, ще ви е по-трудно да получите добра позиция на тялото. По същия начин, ако имате проблеми с достигането на кормилото, няма да можете да се опрете ефективно.

Предимство при ниска тяга

Изкарването на тялото от мотоциклета с правилна позиция не дава само бързина. Работи в града, на рампата за излизане от магистралата, в дъжда и почти навсякъде, където искате да сте по-безопасни. Като отклоняваме теглото от ъгъла на завиване в определена скорост, той поддържа мотора по-изправен и дава повече от гумата на пътя.

Това са няколко полезни насоки за спортното каране. Sofia Riders ви призовава да упражнявате уменията си на безопасни места, пригодени за това.