Работата на спортна гума е трудна. Като се има предвид производителността и разнообразието на съвременните спортни машини, идеалната гума трябва да може да загрее бързо, да осигури добро сцепление както в мокри, така и в сухи условия и да осигури добри възможности за управление. За щастие, всички големи производители на гуми работят неуморно, за да подобрят продукта си и да отговорят на гореспоменатите изисквания.

Представяме Ви седем различни гуми, които са чудесни във всеки аспект. Фокусирахме върху уличните гуми, тъй като по-голямата част от спортните мотоциклети прекарват времето си на улицата, въпреки че всички гуми опоменати тук са повече от способни да се справят с ден или два на писта. А сега, по азбучен ред…

Avon 3D Ultra Sport

Тези гуми не са толкова известни като други марки, но предлагат впечатляващи резултати. 3D в името се отнася до ламелите, изрязани в гумата с триизмерни точки под тях, които блокират и ограничават гъвкавостта на протектора, като по този начин позволяват по-бързо време за загряване и по-добра стабилност. Технологията с променливи ремъци на Avon поставя стоманените кабели близо един до друг в центъра за стабилност и равномерно износване, докато кабелите са по-отдалечени по ръбовете, за да придадат възможно най-голям отпечатък, докато се облягат. И, разбира се, по-голям отпечатък означава повече сцепление.

Съставът на протектора Triple Extrusion притежава по-издръжливо съединение в центъра на гумата за дълголетие и по-меко съединение на раменете за по-добро сцепление. Трето съединение под тях ги свързва и помага при охлаждане.

Bridgestone Battlax Hypersport S22

Най-новият модел на Bridgestone, насочен към уличните спортни гуми, S22 заема популярния S21 и го прави по-добър чрез използването на нови съединения, нови шарки на протектора и други. С две различни съединения отпред и три в задната част, S22 сe представят блестящо в по-широк диапазон от температури.

Отзад, инженерите на Bridgestone са намалили размера на силициевите молекули, осигурявайки повече силициев диоксид за една и съща повърхност. Това означава повече контакт с пътя (макар и на гранулирано ниво). Технологията ULTIMAT EYE на Bridgestone позволява на инженерите да измерват сцеплението и приплъзването на контактната част по контролируем / повторяем начин. Чрез това изпитване, приплъзването на задния ръб на предните и задните контактни части е намалено. Чрез тези си усилия е постигнато увеличено сцепление в завой и намаляване на износването на гумите.

Continental Sport Attack 2

Изцяло направени в Германия, гумите Continental Sport Attack 2 са друга опция, която заслужава внимание. За разлика от други гуми, които използват различни съединения за постигане на резултати, Continental използва своята Multigrip технология с Sport Attack 2, която позволява еднократно използване на цялото съединение. Температурно контролираното втвърдяване на гумата е това, което му позволява да постигне по-голям пробег в центъра с по-добро сцепление по страните. Чрез използване на едно съединение има плавен, непрекъснат преход от изправено към легнало положение.

Технологията TractionSkin на Continental поставя микро-груба повърхност върху гумата, чрез нов метод за покриване на форми, който елиминира необходимостта от освобождаващи агенти. Резултатът? Практически нула време за прекъсване. Тази гума осигурява отлична стабилност, особено при високи скорости.

Dunlop Q3+

Dunlop направи добра гума за улица/писта със стандартния Q3, но след това задълбочи процеса и направи още по-добра версия с Q3 +, препроектирайки 80% от старата гума. Голямата промяна е новата зона на протектора, обогатена със силика. Голяма част от заслугата за увеличеното дълголетие на Q3 + е към новото съединение, което ще добави много километри към гумата, без да жертва сцеплението, казва Dunlop. CFT, или Carbon Fiber Technology, за първи път видяна при Q3 , осигурява усилване в страничните стени за изключителна стабилност при завиване при високи ъгли, чувствително и прецизно управление, както и предвидими плавни преходи. Промените в конструкцията и съединенията допринасят за по-голяма стабилност на гумата, като същевременно запазват текущия профил на гумата, давайки на Q3 + 3,5% до 6% по-голям отпечатък и следователно по-добро сцепление при максимален ъгъл на завиване.


Q3 + е проектиран и произведен в съоръженията на Dunlop’s Buffalo, Ню Йорк, точно заедно с доказаните състезателни гуми на компанията, така че знаете, че гумата идва от богато родословие.

Metzeler Sportec M7 RR

Като един от най-доминиращите производители на гуми на остров Ман TT, Metzeler поназнайват нещичко за създаването на спортни гуми, които се представят добре на улицата, особено при състезателни скорости. Със Sportec M7 RR имате гума, включваща поуките, извлечени от TT. Metzeler обръща голямо внимание на изработването на гума, която може да функционира на високо ниво, както в мокро, така и в сухо състояние, а оттук и в размера на каналите (и тяхното разположение) в сравнение с други гуми.

Работата в различни условия също зависи от съединението, а M7 RR използва двукомпонентна задна част със 100% силициев диоксид по краищата за бързо загряване. По-твърдото съединение в централната част на задната гума не само осигурява дълготрайност, но и спомага за стабилността по време на преходите от страната до страна.

Michelin Pilot Power 2CT

Michelin Pilot Power 2CT е една от първите гуми, които включват многокомпонентна технология в спортна гума и все още остава добър избор в каучука. В собствения пропаганден материал на Michelin се посочва, че 2CT:

“използва три нови силиконови съединения, подсилени със силициев диоксид. Разработен от гумите за дъжд на MotoGP, компонентът от силициев двуокис помага да се постигне сцепление и прогресивна реакция при студени и мокри повърхности. Предните гуми интегрират меко съединение, докато задните гуми са изработени от по-твърдо съединение, което може да издържи по-големи изисквания по време на ускорение. Задните гуми също имат малко по-мека част, част от която е в контакт със земята, дори когато мотоциклетът е напълно изправен. Това улеснява затоплянето, а следователно и сцеплението. “

Говорейки за сцепление, тестовите ездачи на Michelin успяха да постигнат 51.2º ъгъл на завиване на тестовата писта в сухо състояние, което само по себе си е впечатляващо постижение.

Pirelli Diablo Rosso Corsa II

Pirelli казва, че новата технология за безопасност на днешните спортни мотоциклети е позволила на обикновения ездач да кара по-бързо и по-безопасно от всякога. Но карането по-бързо обикновено означава по-големи ъгли на завиване. За да е в крак с модата, Pirelli актуализира любимия Diablo Rosso Corsa и създава – Diablo Rosso Corsa II. Това е страхотна гума, тъй като това е първият Pirelli, който включва множество съединения, в пет различни зони (за задната част), състоящи се от пълен въглен, пълен силициев диоксид и 70% силициев крем в центъра, като комбинация от смоли и полимери за стабилност и дълготрайност. Профилът на новата гума също е различен – по-триъгълната форма подобрява бързи преходи и максимално прилепване в пълно лягане.

Всичко това е достатъчно, за да се каже, че Pirelli са включили всичко, което са научили и са единственият доставчик на гуми за World Superbike в улична гума.

Източник: motorcycle.com