Има една стара поговорка, която гласи, че животът на един двигател зависи от качеството на маслото. Когато става въпрос за мотоциклети, нещата са малко по-деликатни. Някои мотоциклети могат да достигат до 15K оборота в минута и температура до 110 градуса по Целзий. Помислете за миг върху тези трудни условия на работа на двигателя, когато планирате да сменяте маслото.

Работата на маслото

Представете си, че двигателят оживява, когато го стартирате. Горивната помпа играе ролята на сърцето, a маслото – на кръвта. Всички знаем, че без правилното количество кръвен поток, нещата ще имат фатални последици. Същите правила важат и за маслото, но за щастие, щетите биха били само материални.

Всеки знае, че маслото има само една задача – да смазва движещите се части и да намалява износването. Но това е само една от задачите, които то изпълнява.

Освен смазване, маслото също почиства и охлажда двигателя, като отнема топлината от движещите се части. За по-дългосрочна работа на двигателя, то предотвратява корозията, като държи металните части далеч от въздуха.

Важно!! Износването е в най-висока степен при стартиране на двигателя. Тогава той работи без нужното смазване. Винаги изчаквайте минута или повече след всяко стартиране, за да има възможност маслената помпа да разпръсне маслото вътре в двигателя.

Нещото, което поддържа работата на двигателя в екстремни температури и налягане, е просто един тъничък слой масло, който както се сещате, не е вечен. Затова по-често трябва да се поглежда прозорчето за нивото на маслото в двигателя.

Вискозитет на маслото – как да се четат абревиатурите?

Работещият двигател генерира много топлина, а маслото трябва да запазва свойствата си, независимо от външната температурата. В тази ситуация, докато едносезонното маслото “изтънява” бързо при съвременните двигатели, всесезонното масло е перфектно за тази задача.

Често срещано явление е когато видим числата (обозначенията на видовете масло) на тубата с масло или в упътването на мотора, да се объркваме. Почти винаги има две цифри, последвани от “W”, а след това отново две цифри. Тези числата се отнасят до вискозитета на маслото при ниски и високи температури.

Първият номер, този преди “W”, ви показва вискозитета при студен двигател, а този след “W” – при загрял. Например, ако планирате пътуване до Аляска, трябва да си купите масло с по-малък номер преди “W”, за да помогнете на двигателя да завърти по-лесно, когато го запалите сутрин рано.

Какво е SAE и JASO

Днес маслото за мотоциклети трябва да отговаря на доста стандарти. Вероятно някога са ви правили впечатление съкращенията SAE или JASO, написани на вашият маслен резервоар, и сте се чудили какви, по дяволите, са те.

Обясняваме:

SAE – означава Society of Automotive Engineers – това е стандарт за класифициране на маслото по вискозитет.

JASO – означава Japanese Automotive Standards Organisation (същото е като API ) – стандарт за класифициране на мотоциклетните масла. Пряко е свързан със способността на маслото да ограничава триенето на съединителя. Тъй като автомобилите имат отделна скоростна кутия и двигател, маслото на мотоциклета трябва да издържа специфично износване на скоростната кутия.

Видовете JASO стандарти са:

JASO MA – Този стандарт е предназначен за двигатели, при които съединителният, скоростната кутия и двигателят използват едно и също масло.

JASO MB – Това е по-нисък стандарт, който се отнася за двигатели, които използват отделни масла за двигателя и скоростна кутия (BMW боксери с маслено охлаждане и Harley-Davidson).

JASO MA2 – тoва е стандарт за висококачествено масло, предназначено за мотоциклети, оборудвани с катализатори.

Интервал на обслужването

Животът на двигателя е силно свързан с качеството и честотата на обслужване. Маслото е основният фактор, който може да удължи живота на двигателя. Качественото масло ще доведе до възможно най-голяма мощност от агрегата и може да доведе до икономия на горивото, и плавно превключване на предавките.

Производителят създава сервизни планове за всеки модел мотоциклет. Подновяването на маслото и филтъра трябва да се извършва на определени километри: повечето мотоциклети се нуждаят от смяна на маслото между 5000 и 10000 км.

Има случаи, в които се налага по-често обслужване. Например, ако карате състезателен мотоциклет и прекарвате по няколко дни на пистата, трябва да сменяте маслото на всеки 1000 км.

Синтетични или полусинтетични?

Пазарът днес предлага няколко типа масла. От минерално масло или полусинтетично, до напълно синтетично, просто трябва да изберете правилното за вашия двигател.

Мотоциклетното масло е предимно полусинтетично или напълно синтетично. Задържането на масления слой вътре в двигател, който достига невероятни температурни амплитуди, не е лесна задача. Затова тези видове масла съдържат добавки против износване и подобрители на вискозитета. По този начин животът на двигателя се удължава, за да може да се справи с по-дълги интервали на обслужване.

Синтетичното масло отговаря на най-високите изисквания. Основните предимства са: повишена защита, повишена производителност, икономия на горивото, възможност за работа при наличие на катализатор и по-дълги интервали на обслужване. Всички тези неща – в широк диапазон от температури.

Полусинтетичното има почти същите характеристики, но с по-ниска производителност и по-малка защита. Разбира се, че е по-евтино, отколкото синтетичното, но трябва да използвате поне полусинтетично за вашия мотоциклет, просто за защита.

Ако карате спортен мотоциклет, трябва да използвате напълно синтетично масло и да го сменяте възможно най-често. Интервалите на обслужване трябва да са на около 5000 км, за да може мотоциклетът ви да работи възможно най-добре. От друга страна, нямате нужда от най-скъпото масло на пазара, ако мотоциклетът ви достига само 6000 оборота в минута. Такъв мотор би работил перфектно и с полусинтетика.

Източник: riders.drivemag.com