За да сме в крак с модата, да ни е по-леко и да се движим свободно, лидерите в мотоциклетното облекло са създали така наречените кевларени дънки.

Кевларът представлява лек и изключително издръжлив органичен полимер, изкуствено създаден материал, който принадлежи към групата на арамидите, от които се произвеждат влакна с много висока издръжливост при разтягане.
Въпреки че производството му е отностително скъпо и ресурсоемко, уникалните качества на кевлара водят до разпространението му в много сфери на цивилната индустрия, военно промишления комплекс та чак и до нашите мото-дънки.

В тази статия сме ви подготвили някои от често задаваните въпроси свързани с кевларените дънки:

Защо не може просто да си нося обикновени дънки?

Ако нямате желание да си закупите чифт специализирани мотоциклени дънки, въпреки че често са на сходна цена с хубавите обикновени дънки, тогава давайте – носете си обикновени дънки на карания. Преди обаче да се качите на мотоциклета си – погледнете в интернет някоя друга снимка на последици от падане с нормални дънки. Изсчислено е, че обикновения дънков материал ще издържи около 3 секунди след като се допре до асфлата в по-голяма скорост. Само си представете какво ще се случи с плътта Ви.

Защо някои от мото дънките са толкова скъпи?

Отговорът на този въпрос е доста лесен – протекция. Мото дънките, които са създадени предимно да изглеждат добре, ще бъдат по-бюджетни, не по-скъпи от обикновените дънки. Когато си търсите мото дънки, които имат за цел да Ви предпазят като мотоциклетист, трябва да очкавате и цената да съответства на нивото на протекция.

Какво прави мото дънките толкова специални?

Тук отговорът е същият като на предходния въпрос – протекция. Мото дънките обикновено са направени поне частично от Кевлар или друг подобен полимер, който не се изхабява при контакт с асфалт с цел да спаси крайниците на мотоциклетиста при инцидент. Също така специално в мото дънките е, че съдържат и протектори за най-уязвимите части на краката – колене, ханш, бедра.

Наистина ли ще ме предпазят при злополука?

В зависимост от качеството им, мото дънките ще Ви предоставят различни нива на протекция. По-хубавите и по-скъпите дънки ще Ви предпазят една идея по-добре. Когато става дума за безопасност – малко протекция винаги е по-добре от никаква протекция, затова дори и най-евтините мото дънки, които предоставят най-ниско ниво на протекция биха увеличили шанса Ви да се разминете без сериозни поражения.

Не е ли по-добре да нося кожени панталони?

Кожата от край време е смятана за превъзхождаща материя, когато говорим за мотоциклетно облекло. Разбира се, че е по-добре да носим кожен екип, който е снабден с всички видове протектори, но това вече е въпрос на избор и възможност на всеки един от нас. Най-добре е да имаме избор в мото облеклото си, за да можем да използваме плюсовете и на двата вида екипировка в зависимост от това къде планираме да караме.