Това може да бъде трудна и понякога опасна задача.

Карането на мотоциклет ни излага на голямо разнообразие от метеорологични условия. В повечето случаи те са доста видими и следователно могат да бъдат избегнати. Едно от условията обаче е по-подло, отколкото повечето – вятърът.

Разбира се, ние създаваме собствен вятър всеки път, когато караме. Мотоциклетистие забелязват, най-добре от всички на пътя, че въздухът може да се различава ден след ден, дори когато няма вятър. Понякога въздухът е идеално гладък, а понякога е раздърпан като ядосано море. Понякога вятърът може да ви отведе от пътя, което определено е неприятно и повод за притеснение.

Поривният вятър е различен от постоянния вятър. Когато карате в постоянни силни ветрове, ще забележите, че мотоциклетът естествено се навежда под силата на вятъра и може да се почувства като вятър, който се опитва да измъкне колелата ви от под вас, а с достатъчно висока скорост и това може да се случи. Можете да се возите през постоянен вятър с наклонен мотоциклет под ъгъл срещу вятъра, но имайте предвид, че този ъгъл намалява ефективния ъгъл на лягане при всякакъв завой.

Ако е изключително ветровито, първата ви реакция трябва да бъде да намалите скоростта. Видът на мотоциклета, който карате, прави голяма разлика в начина, по който вятърът ви влияе. Голям тежък мотоциклет с нисък център на тежестта ще се справи с вятъра малко по-лесно от висок мотоциклет. Лекият мотор е по-силно засегнат от вятъра, особено ако няма нищо повече от малка слюда.

Вятърът може да постави “неща” във въздуха, като пясък, парчета дървета, пликчета, градинска мебел и т.н. Ако има достатъчно вятър, може да откриете доста нетипични неща, плаващи по пътищата. Има някои ситуации, в които е твърде опасно да се кара, а вятърът може да създаде такава ситуация. Знайте кога да не карате.

Защитата на очите е изключително важна когато сте на мотоциклет, особено когато вятърът повдига нещата, които могат да влезнат в очите ви. Имайте предвид, че ако се движите покрай високи сгради или дървета, те блокират вятъра. Щом ги преминете, може да се изненадате от порива.

Ако има дървета около вас, те могат да бъдат добри подсказки за вида на вятъра. Дали листата леко танцуват, или цялото дърво се движи? Дали дървото е наклонено? Дали се движи неочаквано? Всички тези очевидни неща могат да ви предупредят малко за вятъра, в който ви предстои да бъдете.

И така, какво правите, когато карате в много ветровити условия? Първо се отпуснете. Оставете мотора да танцува. Дръжте се с коленете си и дръжте ръцете и горната част на тялото много хлабаво. Останете на пътя си, но не се борете с мотоциклета. Обърнете внимание на начина, по който дърветата около вас танцуват за улики за това от къде ще дойде вятърът. Затворете визьора, за да държите пясъка и други отломки далеч от очите си. Ако видите неща, които са по-големи, отколкото бихте предпочели да ударите, може би е време да паркирате мотора и да изчакате всичко да се успокои малко.