Един от най-атрактивните мото-трикове, който впечатлява всеки един с бензин в кръвта, определено е карането на задна гума.

Правенето на „кантар“ на мотоциклет може да изглежда, че изисква интензивно техническо умение. В действителност, въпреки очевидната опасност от падане и сериозно нараняване, „кантарът“ е нещо, което може да постигне всеки, който има куража да опита. Можете да се пробвате по два начина, които на практика не са чак толкова лесни.

Нека ги разбием:

  1. Чрез подаване на газ. Това става при плавно ускорение, последвано от рязко подаване на газ докрай. Строго субективно е на коя предавка е най-добре да се направи, защото зависи от мощността на мотора. При по-слабите мотори – само на първа, а при мощните – от първа, та чак до пета или шеста предавка.
  2. Чрез едновременно подаване на газ и “щипване” на съединител. Както и при т.1, ускорявате плавно, след което едновременно подавате много газ и леко дръпвате и отпускате съединителя с един или два пръста. Съединителя допринася за повече boost в ускорението на задната гума, което спомага за по-лесно изправяне на мотоциклета. Тук предавката е от значение, както и при т.1

Забележка!!! И в двата случая е хубаво да си държите десния крак върху или в близост до педала на задната спирачка, защото ако нещата станат малко по-вертикални отколкото ви се иска, трябва да можете да я натиснете. Това отново ще намали височината на предницата.

След като потренирате сериозно над това умение, с множество изхабени резервоари и вероятно някоя друга счупена рогатка от рязко пускане на мотора от кантар, без проблем ще постигнете желания резултат.

Sofia Riders Ви съветва да не карате на задна гума в градски условия или по пътната мрежа. Използвате за тази цел място, обособено за такъв тип тренировки, под наблюдението на професионалисти и в присъствието на медицински екип. Не забравяйте, че вашата безопасност е най-важна. Нека вятърът бъде с вас!