Неочакваното поднасяне на задното колело би изплашило всеки един мотоциклетист. Плъзгането на задната част на автомобила е лесно и забавно, но с мотоциклет нещата могат да станат много драматични и опасни, само за части от секундата. Когато задната гума на мотоциклета блокира, има огромен шанс да тръгне настрани, да загубите контрол над мотоциклета и да паднете. Трябва да сте подготвени и да реагирате на всяко едно странично движение.

Право пързаляне (горната лява картинка)

Пързалянето на задната гума в права траектория е най-лесно за овладяване, защото задното и предното колело са в една линия. В тази ситуация можете да освободите натиска от педала на задната спирачка. Бъдете подготвени, защото задната гума ще възвърне отново своето движение и мотърът може да се разклати (wobble). Можете да практикувате този метод на някое безопасно място, за да подобрите своите умения, но е препоръчително да започнете на по-ниски предавки. *Най-доброто място би било паркинг или полигон.

Поднасяне (горната дясна картинка)

В този момент сърцето започва да блъска в главата, а кръвното налягане се покачва до небесата. Ако не сте състезател и го правите само за забавление, нещата могат да станат доста опасни, за отрицателно време. Предното колело продължава да върви напред, а задната част на мотоциклета се движи встрани. Освобождаването на задната спирачка, в този момент, ще бъде огромна грешка, следствието от която ще е неизбежно падане. Моторът ще ви метне като бушуващ бик, който ви рита в задника.

Начини за овладяване

Нежен натиск на кормилото

Може да не го осъзнавате, но можете да контролирате поднасянето, като внимателно дърпате кормилото в посоката на поднасяне (картинката отдолу). По този начин, вашите колела ще се върнат в една линия, като така ще избегнете неочакван high-side (ситуация в която моторът ви извърля странично над себе си). В най-лошия случай, ще направите страничено падане, но с ниска скорост.

Управление с тяло

Долната част на тялото ви ще ви помогне да вкарате мотора обратно права линия. Когато изучавате “правото пързаляне“, ще е полезно да държите резервоара плътно между коленете си. Би ви помогнало много, в случай на поднасяне. Вашите бедра, в комбинация с контрол върху кормилото (по-горе), ще ви помогнат да пързаляте мотора като професионалист.

Очи на пистата

Опитайте се да държите очите си насочени напред, това трябва да ви помогне да овладеете поднасянето. Фиксирането на вашия поглед в нещо друго, различно от гледането напред, би подпомогнало вашето падане. Опитвайте се да намирате чисти пътища и внимавайте за опесъчени и водни сектори по асфалта.

Преместете теглото си назад

По-вероятно е моторът да ви поднесе когато карате сами, отколкото с втори пасажер. Шансовете да ви блокира задната гума когато сте с втори човек на мотора, са почти нищожни. Допълнителното тегло в задната част на мотоциклета осигурява по-добро сцепление на задното колело. При ситуация на поднасяне, опитайте се да се придвижите тялото си назад, за да помогнете на задната част да се натовари отново и мотоциклетът да се стабилизира.

Източник: riders.drivemag.com