Правилното взимане на завоите е може би най-важният елемнт от управлението на мотоциклета, както и при всякакво друго шофиране. Всеки мотоциклетист развива уменията си по време на цялата си практика, но мнозина не изпитват сигурност и контрол над мотоциклета при влизане на завой. На пътя съществуват множество непредвидени обстоятелства и препятствия, които могат да възникнат по време на езда. Има милиони различни ситуации, които биха могли да затруднят всеки мотоциклетист, особено по-начинаещите, но най-важното нещо е: да сте наясно със заобикалящата ви среда, да обръщате внимание на случващото се около вас и да не губите дори за миг концентрация. На пътя съществуват множество рискове, но основната цел е как да се движите безопасно на пътя и как да предпазите Вас и останалите участници в движението при поредица от опасни завои.

Ще разгледаме първо опасен ляв завой. Той е малко по-лесен за навигация, отколкото десния, защото обикновено можете да видите останалата част от пътя, благодарение на противоположната лента. Дали пътят поддържа постоянен радиус или се затваря в намаляващ радиус на завоя? Има ли неравна повърхност или липса на хоризонт, или сцепление на мотоциклета, или неприятен наклон далеч от центъра на завоя? Има ли отломки в завоя? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите от самият път.

Най-добрият и безопасен начин за атака е да се забавите малко повече във влизането в завоя и да продължите по по-широката линия на вход. По този начин можете да се приспособите към намаляващият радиус и да се потопите в изживяването на изписването на завоя, като може да видите изхода от завоя. Ако прегърнете вътрешната линия на завоя може да бъдете принуден да бъдете изхвърлени навън, а това може да има катастрофални последици.

След като сте определили по какъв начин минава пътят, трябва да внимавате за други превозни средства. Големи камиони, тракторни ремаркета, автобуси или всякакви автомобили в движение, се движат на по-голяма ширина от лек автомобил поради намаления радиус на завъртане на задните им оси и те рискуват да преминат в насрещното движение. Като мотоциклетист, нещото, което трябва да се осъзнае е мястото, където се позиционира в лентата.

Винаги трябва да се движите възможно най-плавно следвайки линията, както е описано по-горе, но не бива да преминавате осовата линия с гумите си, докато се накланяте на завоя, защото това ще постави тялото ви в противоположната лента. Това, което искаме е да позиционирате себе си и мотоциклета в лявата част на лентата, но по-скоро към центъра на платното. Може да продължите да се движите в останалата част на лентата, в която сте, но при нужда да може да коригирате линията си на завиване. По принцип винаги трябва да имате план за бягство или алтернативен маршут, ако имате нужда от него.

Тези основни съвети важат както за ляв, така и за десен завой, но важното е да се стремите да гледате колкото се може по-дълбоко в завоя. Това не само ви помага да държите по-добре основната линия, но ви позволява да виждате всякакви предстоящи препятствия или непредвидени ситуации възможно най-рано – било то друго превозно средство или отломки на пътя. Така че, погледнете възможно най-далече в завоя и карайте с бавно темпо във влизането в самия завой, а темпото и скоростта ще дойдат от само себе си с практиката.

Същите принципи са валидни в завой без видимост, но основната разлика е, че не можете да се виждате толкова далеч и имате много по-малко време за реагиране. В завой без видимост от дясната страна няма насрещно движение, но това не го прави по-лесен. Точно като при ляв завой трябва да гледате максимално далече в завоя. В зависимост от това каква е поредицата завои, трябва да се позиционирате в дясната част на лентата, но отново повече в центъра. По този начин имате възможност да маневрирате вляво или вдясно в случай, че има нещо на пътя, което ще трябва да избегнете. Перфектен пример за това е, ако се приближите към слепи криви покрай хълм. Скалите, пясъкът и мръсотията могат да се търкалят надолу по склона благодарение на гравитацията и да паднат на платното за движение. Това са подценяваните врагове на мотоциклетиста и са често причина за тежки инциденти. При подценяване на ситуацията, влизаме по-остро в завоя и “бум”, още преди да сме се усети ли какво се случило сме на земята.

И накрая дори това да звучи напълно излишно в този момент, винаги трябва да сте нащрек – да знаете, където и да сте, че винаги ви дебнат препятствия идващи от заобикалящата среда. Ако сте в жилещен квартал, следете децата когато играят или колите, които напускат алеите за паркиране. Ако сте в града, следете колите, които преминават около вас, които излизат от жилищни паркинги или отварят вратите си при паркиране. Ако сте в гората или планинска местност има опасност да излезе горско животно, еленът например, често пресича пътя внезапно. Винаги има пътна маркировка и знаци, които предупреждават водачите за подобни ситуации, но за голямо съжаление хората много рядко им обръщат внимание. Не бъдете един от тях!

Управляването на мотоциклет е едно от най-забавните и удовлетворяващи неща, които може да правите. Очевидно е, че е съпроводено с много опасности от различно естество, но истината е, че това е част от играта. Ако сте наясно с тези опасности и карате фокусирани, те могат да бъдат смекчени и лесно избегнати. Сега излезте навън и се наслаждавайте на свободата на две колела.

Източник: motorcycle.com